Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

woensdag 21 november 2012

Een sluipmoordenaar


In 1919 werd in het centrum van Weert de zogenaamde Binnenmolen afgebroken vanwege uitbreiding van onder andere het Bisschoppelijk College. Als aandenken werd in de binnentuin een treur-es in het gat van een van de molenstenen geplant. Die kwam na de tweede verplaatsing uiteindelijk (incluis de molensteen), in 1996 terecht op de singel. De laatste jaren is vooral de molensteen een groot probleem, want hij houdt de boom in een echte wurggreep.
Hij hangt letterlijk en figuurlijk als een “molensteen om zijn hals”.


Daar is dan onlangs ook nog een echte sluipmoordenaar bij gekomen in de vorm van een zwam. Het is een fors ontwikkeld eenjarig vruchtlichaam van de Ruige Weerschijnzwam. Dit is zo goed als zeker de genadeklap voor deze boom, want een effectieve behandeling van een door een Ruige Weerschijnzwam aangetaste boom bestaat niet.Hoe lang kan het nog gerekt worden?
Heel erg jammer voor deze bijzondere boom, maar nu levert het wel een mooi plaatje op van de zwam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief