Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

donderdag 6 juni 2013

De honderdste blog op "Weert en natuur".

Ik wou vandaag de vervolgblog van de oeverzwaluw plaatsen en kwam tot de ontdekking dat dat mijn honderdste blog zou worden. Daarom wil ik deze blog gebruiken om bij deze kleine mijlpaal even stil te staan. De foto's van de kleurrijke graslandjes heb ik de afgelopen weken her en der in Weert e.o. gemaakt.

In de inleiding vertelde ik dat ik me pas op latere leeftijd ervan bewust ben geworden hoe mooi de natuur in mijn eigen omgeving eigenlijk is en ik wilde dit laten zien in een blog. Ik wilde jullie laten kennismaken met de mooie natuur die Weert e.o. heeft en kan mij bij mijn bezoekjes telkens weer vinden in het gezegde van Guus Urlings dat natuur beleven helemaal niet zo moeilijk is; het is een kwestie van kijken, luisteren, ruiken, vragen stellen en ...... nieuwsgierig zijn. Je moet er alleen de tijd voor hebben en nemen, maar je krijgt er iets moois voor terug en het geeft veel voldoening.


Op 19 november 2012 plaatste ik mijn eerste blog. Blijkbaar vinden steeds meer bezoekers op het World Wide Web mijn blog, want ik zie bij mijn overzicht tot nu toe al 8388 geregistreerde bezoekjes. Niet alleen uit Nederland, maar ook bijvoorbeeld 543 uit België en bezoekjes uit o.a. Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten. Gisteren waren er bijvoorbeeld 126 bezoekjes. Mijn eigen pageviews zijn hier uiteraard niet bijgeteld.
De top 3 is: "Otterontsnippering" met 214 views, "Natuur(gebieden) in Weert" (179) en "Speenkruid" (110).

Over bezoekjes dus allerminst te klagen. Ik heb er al verschillende contacten aan overgehouden, maar vind het desondanks jammer dat er weinig gereageerd wordt. Blijkbaar is er geen aanleiding voor, maar toch.....


Hoewel de bedoeling was de bezoekers van mijn blog kennis te laten maken met de vele natuurgebieden en -gebiedjes, zijn er al snel meer onderwerpen bij gekomen. Niet alleen over gebieden dus, maar ook over bijvoorbeeld planten en dieren, de actuele ontwikkelingen in Grenspark Kempen-Broek, de EHS, het TaurOs project, het Dooddoetleven project en ook de geschiedenis van bijvoorbeeld Dorplein, Bakewell, Tungelroyse beek, de Raam en de watermolens langs de Abeek. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik merk dat ik er steeds meer over/ van wil weten, met als gevolg dat mijn blogs steeds uitgebreider worden. Af en toe denk ik wel eens té uitgebreid. Als het té uitgebreid wordt, heb je kans dat het te langdradig en te saai wordt en dan houden bezoekers het vaak voor gezien. Als dat zo is, zou ik dat trouwens graag vernemen.


Ik vind het prettig om bij mijn blogs foto's te plaatsen als visuele ondersteuning, maar kom regelmatig dat de ontdekking dat mijn digitale camera te weinig mogelijkheden heeft. Met name close-ups van dieren; die blijven nou eenmaal niet stil zitten, of ik kan er niet dicht genoeg bij komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het oranjetipje en de oeverzwaluw. Een lens zou dan wel prettig zijn geweest. Om echter een ander toestel aan te schaffen, gaat me nog wat te ver. Hoofdzaak blijft toch het verhaal.


Er zijn nog zoveel natuurgebieden waar ik iets over wil schrijven. Zoals bijvoorbeeld Schoorkuilen, Kruispeel, Kootspeel, maar ook onbekendere vennetjes zoals Koorsven. Of over de prachtige natuurgebieden net over de grens zoals Luysen en 't Hasselt. Al met al heb ik nog voldoende te vertellen. Dus op naar de volgende 100.....

4 opmerkingen:

 1. Hallo Geer, Ik zou zeggen op naar de volgende 100 blogs. Je vraagt je af waarom je niet veel reacties krijgt? Ik vind het zelf erg leerzame blogs waar je kennis en beleving van de natuur met internet deelt. Je teksten zijn bundig maar met veel informatie. Deze teksten zijn naar ik vermoed ook niet gekopierd van andere internet sites maar door research op verschillende sites en boeken. Ik denk dat het tegenwoordig niet echt in is om te lezen met internetten maar om heel snel informatie te vergaren. Maar dat moet jouw niet stoppen of het helemaal anders te gaan doen.
  Zie elke lezer als een reactie.
  groetjes,
  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Mark,
  fijn dat je de moeite neemt om te reageren. Ik vraag me inderdaad steeds meer af of de bezoekers wel de moeite nemen om mijn stukjes helemaal te lezen en dat ik het gevaar loop dat ik te uitgebreid word. Je slaat dus idd de spijker op de kop.... Het is echter niet mijn bedoeling er een "fotoblog" van te maken, want daar zijn er al meer dan genoeg van. Ik heb zoals gezegd ook niet de goede apparatuur daar voor. Het gaat om een kennismaking met de natuur in mijn omgeving en dat doe ik door achtergrondinformatie te geven en zo de mensen ahw lekker maak daar ook eens te gaan kijken. De foto's zie ik als het toetje na de maaltijd.....
  Ik ga er sowieso mee door op dezelfde manier. Ik beleef er namelijk zelf heel veel plezier aan.
  Groetjes Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Gerard,

  Je maakt prachtige foto's en ook je teksten stralen uit hoe enthousiast je bent. Je geeft veel interessante informatie. Ik geniet ervan. Ga zo door.
  En trouwens, door inzoomen bereik ik best goede resultaten met een vrij eenvoudige camera. Nog even uitsnijden via de PC en je hebt een mooi gedetailleerd (vlinder)plaatje.

  groeten,
  Christine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor deze bemoedigende reactie. Dat doet me deugd. Ik merk idd dat ik steeds enthousiaster wordt. Zowel wat betreft mijn omgeving, want ik zie steeds meer, als mijn blog.
   Ik ga er dus zeer zeker nog een tijdje mee door.
   Gerard

   Verwijderen

Blogarchief