Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

zondag 9 maart 2014

Vogelnamen in het Weerter dialect

In de eerste "Natuurgids" van dit jaar (een tijdschrift voor natuur, milieu en heem in Limburg), las ik een interessant artikel van Jos Smeets uit Ulestraten over Limburgse volksnamen van vogels

Aangezien ik het belangrijk vind, dat deze volksnamen ook voor mijn geboorteplaats Weert behouden blijven, ben ik op zoek gegaan naar de Weerter woorden, die wij voor onze vogels hebben/hadden. Ongetwijfeld leuk voor onder andere de Weertenaren om eens te lezen en na te gaan welke ze (nog) kennen.

Deze keer een blog zonder eigen foto's,  maar wel met plaatjes van de vogels ter ondersteuning. Deze heb ik van internet geplukt van sites zoals Vogeltrackers, Vogelvisie en Soortenbank. Het was veel werk,  maar leuk om te doen.

Mijn bron was "Zoeë kalle vae", de Woeërdeliêst Wieërtlandse dialecte van Jan Feijen (Veldeke - Wieërt). Ongetwijfeld staan hier woorden bij  die je (nog) niet kent en die niet meer worden gebruikt.  Ik heb  de meeste "gewone", herkenbare namen van vogels zoals mieëw, krej, doef en aendj weggelaten en besef daardoor ook dat ik niet volledig ben. Mocht je andere opvallende, niet meer gebruikte Weerter vogelnamen kennen,  laat het weten en ik zet ze er bij.

Mösse in Wieërt:

2 opmerkingen:

 1. Leuk blog Geert, dat wordt voor mij studeren;-) Weet je ook hoe een slechtvalk wordt genoemd? Die zie ik niet in het lijstje staan.
  Verder nog dank voor je reactie op mijn blog. En leuk dat je overweegt een nieuwe camera aan te schaffen. Waar fotografeer je nu mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zoals ik zei: gewone herkenbare namen heb ik zoveel mogelijk weggelaten. Dat geldt dus ook voor de slechtvalk. Die wordt in Weert ook slechtvâlk genoemd.
   De foto's maak ik nog met een gewone pocketcamera nl. een Canon Powershot.
   Bedankt voor je reactie Gerard

   Verwijderen

Blogarchief