Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

dinsdag 23 december 2014

Krijgt het Tauros-project concurrentie??

Ik heb gemerkt dat er al enige tijd belangstelling is voor de Taurossen op mijn blog vanuit "Breedingback". Een blog, dat wordt beheerd door de Oostenrijkse student Daniel Foidl, die biologie en zoölogie studeert op de universiteit Wenen. In zijn blog verwijst hij regelmatig naar mijn blog en naar mijn foto's.

http://breedingback.blogspot.nl/2014/12/0-false-21-18-pt-18-pt-0-0-false-false.html
Onlangs las ik op zijn blog het volgende bericht:
"I am not so optimistic anymore".....
Hierin staat, dat hij zijn verwachtingen danig heeft moeten bijstellen. Hij vindt namelijk dat de Hooglander niet in het Taurosproject past en dat veel dieren "do not prove as aurochs-like"......  Het hele artikel kun je lezen door op het plaatje of op de link te klikken.

Hoewel hij bij de start van het Taurosproject in Kempen~ Broek dus hoge verwachtingen had, vindt hij nu dat de nieuwe generatie dieren niet eens in de buurt komt van het profiel dat bij het oerrund past. Dit vooral vanwege de uiterlijke tekortkomingen die hij constateert. Stichting TaurUs hecht grote waarde aan "gemoedelijke" karaktereigenschappen van een oerrund en maakt daarom gebruik van de Schotse Hooglander. Dat hadden ze volgens D. Foidl niet moeten doen.

Gekruiste Hooglanders op 't Kwaoj Gaât ( Kempen~Broek). Foto van februari 2012.
Gekruiste Hooglander met kalf  op 't Kwaoj Gaât  (Kempen~Broek).  Foto van mei 2012
De kenmerken van de Hooglander, met name hun kleine formaat, hun stompe en kortbenige lichaam, hun "niet-langsnuit" kop en hun langharige vacht zijn uiterlijkheden die niet gemakkelijk weg te fokken zijn. De laatste, met behulp van Hooglanders gekruiste dieren, zien er volgens Daniel Foidl uit als de vroegere Heckrunderen. Hoewel het misschien nog te vroeg is om een fokprogramma te beoordelen op de allereerste nieuwe generatie, is het uiterlijk van deze generaties echter wel van groot belang voor het verdere verloop. Hij vraagt zich af of dit nog te herstellen is.....

Prototype van het Uruz rund, zoals True Nature Foundation voor ogen heeft.
Hij heeft momenteel dan ook grotere verwachtingen van het eind 2013 gelanceerd Uruz project. Uruz is het oud Germaans woord voor oerrund.  " True Nature Foundation"  uit Nijmegen is eind 2013 met dit project gestart, om een runderras terug te fokken dat het oerrund in alle aspecten wel heel dicht benadert; qua uiterlijk en gedrag maar vooral ook genetisch. Dit doet men met behulp van een nieuwe gentechnologie.

Om het fokprogramma te optimaliseren, is voor het onderzoek een Internationaal Consortium opgericht, waarin Wetenschappelijke Instituten en Organisaties met de beste genetici, "ancient genetici" en moleculair biologen, zich hebben verenigd.

True Nature Foundation is al in meerdere landen in Europa actief en hun belangrijkste focus is "ecologisch herstel en duurzame ontwikkeling van/in beschermde gebieden, waaronder praktische beheersmaatregelen voor het behoud van biodiversiteit en economische ontwikkeling". Ook het Uruz project speelt hierin een grote rol van betekenis. Hoewel ik er nog niets van gezien heb, blijken de eerste Uruz runderen inmiddels al rond te lopen in o.a. Duitsland en Roemenië.
Watusi runderen
De rassen in hun programma zijn geselecteerd op hun gelijkenis met het oerrund, maar ook op hoe een ras haar eigenschappen overerft in een kruising met een ander ras. Door een uitgekiend fokprogramma wil men het doel snel bereiken. Er wordt slechts gewerkt met 4 rassen, omdat (zo verwacht men) een klein aantal rassen ook de uitval beperkt en er minder ongewenste eigenschappen in de kruisingen kunnen sluipen. De Hooglander zit daar dus niet bij, maar wel de Spaanse Sayaguese en de Italiaanse Maremmana Primitivo.
Er zijn bij Daniel Foidl echter vooral hoge verwachtingen van de Watusi-Chianina kruisingen.

Kuddegedrag  bij de Watusi runderen in de Tsjechische dierentuin "Dvúr Králové".
Het 6000 jaar oude Afrikaanse watusi-ras heeft een aantal primitieve eigenschappen die onmisbaar zijn voor het fokprogramma en dat gaat verder dan alleen het hebben van grote hoorns. Denk bijvoorbeeld aan: kuddegedrag vertonen, een leidende koe, late geslachtsrijpheid, gemakkelijk kalven zonder hulp, aanleggen van vetreserves en zelfredzame geharde dieren zodat bijvoeren niet nodig is. De Afrikaanse Watusi runderen in het programma komen van Dierenpark Amerfoort.

fotografie Lia Maas.                              Jonge Chianina koe op de Steenhoeve in Essen (Be)
Het Chianina rund is een wit rasrund, dat al generaties lang wordt gefokt in de Valdichiana in Italië. De Chianina is een oud Etruskisch runderras dat al circa 22 eeuwen wordt gehouden. Het ras dankt haar naam aan de Chiana rivier, die door de vallei loopt. De Toscanen noemen haar  "il gigantismo" (de reusachtige), want ze wordt tot wel 1.80 m. en is daarmee het grootste rund ter wereld.
Meer informatie over deze koe is o.a. te vinden op de site van de Steenhoeve in Essen (Be).

Ik vind het heel bijzonder dat er in zo'n klein landje als Nederland twee organisaties zijn, die zich bezig houden met het terugfokken van het oerrund. Oprichter en voorzitter Henri Kerkdijk-Otten, was voorheen werkzaam bij Stichting Taurus, maar was het niet eens met hun fokprogramma. Hij gelooft namelijk in een meer directe weg naar het oerrund en heeft daarom Taurus verlaten en True Nature Foundation opgericht.
Op de blog van Breedingback staat een interessant interview  met de oprichter van het Uruz project.

Nog meer hierover kun je lezen in Wikipedia. Dit is door D. Foidl geschreven. Wil je het in het Nederlands lezen, plaats de cursor dan ergens in de tekst, klik dan 1x met de rechtermuisknop en vervolgens op "Vertalen in het Nederlands".

Ik heb geen idee wat het resultaat van hun kruisingsprogramma zal zijn/worden en of we er in Kempen~Broek iets van zullen merken, maar ik denk wel dat het goed is dat de Stichting TaurUs en Ark wat concurrentie gaan krijgen. Concurrentie houdt je namelijk scherp!!!!!

5 opmerkingen:

 1. Interessant Gerard. Maar elke keer als ik over de Grensweg rij en langs de Taurus ossen kom vind ik het maar een raar gezicht in het Hollandse landschap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello,

   first of all thanks to Geer for covering my recent remarks on the Tauros program here - mutual opinion exchange between our blogs is an interesting perspective.

   @Roos: Perhaps, but people will get used to the cattle and at a certain point perhaps start to like them. The same was the case with the Taurus cattle in North-Rhine Westphalia. In fact these cattle do belong into the Dutch landscape, they are the domestic representants of a native species, and there is no need to fear about endangered plants.

   Verwijderen
  2. Thanks Daniel for your reaction. I hope I have shown your opinion properly. Probable you are right that it is a matter of habituation; you are finally the expert and I am the layman.
   Gerard

   Verwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Roos. Je bent niet de enige die er zo over denkt. En dat betreft niet alleen de omwonenden, maar ook natuurliefhebbers, die met name vrezen voor de kwetsbare flora. Ze zijn naar mijn mening goed inzetbaar in moeilijk toegankelijke natuurgebieden, maar wat ze in de weilanden en in de nabijheid van mensen te zoeken hebben? Deze begrazing kan ook met gewone koeien en schapen.....
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsjah als we in het vervolg nadenken voordat we wat uitroeien hoeven we niet terug te fokken..tis een prachtig romantisch idee wat lijkt te komen uit 1 van de sagen van siegfried..
  Helaas is er geen wilde natuur meer in Europa dus ook helaas geen plek voor mooie dieren zoals auroch mammoeten holen leeuwen beren en wolven

  BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief