Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

vrijdag 20 maart 2015

Een nieuwe start op de Loozerheide

Ruim een jaar geleden (24 februari 2014) schreef ik over "een nieuwe lente op de Loozerheide".
Dankzij het verkrijgen van de laatste percelen hoefde de Loozerheide vanaf dat moment niet langer meer te worden ontwaterd en kon men met de werkzaamheden beginnen.

De Loozerheide is in november 2013 nog volop begroeid met percelen populieren en elzen.
Niet alleen de talloze afwateringssloten en -slootjes zorgden voor de verdrogings- problematiek in het gebied, maar ook de populieren en elzen onttrokken veel water aan de grond. De kap van die bomen was sowieso noodzakelijk, omdat men het oorspronkelijke open landschap weer wilde herstellen. Dat was dus de 1e klus.
In "Nyrstargrond op de schop", (die ik schreef in juni), kun je zien hoe voortvarend men te werk is gegaan.

De foto's die nu nog komen,zijn niet actueel, maar van 10 en 14 november van het vorig jaar. Ik ben nadien niet meer daar geweest. Bij de volgende blog over de Loozerheide zal dat wel het geval zijn.

Maremmana's en Exmoor pony's  zorgen voor de begrazing van de Loozerheide
De Exmoor pony's blijven op een veilige afstand en bekijken rustig de werkzaamheden.
De Maremmana's zullen blij zijn als het werk er op zit en de rust in het gebied is weergekeerd..

Overzichtsfoto van de voormalige weilanden met rechts de Nyrstarfabriek
De volgende fase was het afgraven van de bovenste laag voedselrijke landbouwgrond op de voormalige akkers en weilanden. Ook een eertijds gedempte moerassige laagte moest worden uitgegraven, zodat de natte laagtes die er vroeger waren, weer zouden verschijnen. Na de zomervakantie is men hiermee begonnen.
Een overzicht van alle uitgevoerde werkzaamheden kun je vinden op de site van Uitvoerder Omniverde.

Op deze foto zijn de grote niveauverschillen op de Loozerheide goed te zien
 
In de maanden die volgden, is met graafmachines de bovenste toplaag weggehaald en reden trekkers bijna onafgebroken af en aan om in totaal 25.000 kubieke meter grond te verplaatsen. Een deel van de grond werd gebruikt om greppels op te vullen zodat water niet meer weg kon stromen uit het natuurgebied.
De oude leemlagen en oorspronkelijke heidegronden werden door deze werkzaamheden weer zichtbaar. Deze is echter niet doorgraven. De ontstane poel is ook voorzien van een ondoorlatende laag Brunssummer klei, zodat het water langer vastgehouden wordt.

Met een ander deel van de grond werd het gedeelte langs de defensiedijk verhoogd en een nieuwe hoog gelegen vogeltrektelpost, tevens uitzichtpunt, ingericht. Op de eerste foto is die goed te zien. Omdat deze "kijkheuvel" de vorm van een oog heeft en ook een bijzondere soort als de kiekendief de post passeert, heeft men de naam "de Kiek" bedacht.

Door deze werkzaamheden zijn de oorspronkelijke natte laagtes, weer duidelijk zichtbaar. Het gebied is intussen een heel stuk natter geworden en ten opzichte van vorig jaar februari onherkenbaar veranderd. Over een aantal jaren zien we hier ongetwijfeld een prachtig groot ven met rietkragen, struweel en ruigtes met verschillende soorten begroeiingen, natte heide en bosschages. Dit gaat een waar vogelparadijs worden.....

Grote groepen kraanvogels vliegen over de Loozerheide bij het vallen van de avond
Het eerste hoogtepunt was in het weekend van 8, 9 en 10 november, toen duizenden kraanvogels over het gebied vlogen, maar ook tientallen vogels zijn toen geland om er te foerageren en te overnachten.
Dat belooft wat voor de toekomst.

Per huifkar naar de Loozerheide, om de voltooiing van de inrichting ter plekke te vieren.
Prachtig uitzicht op de Boshoverheide vanaf de nieuwe verhoogde telpost.
Het tweede hoogtepunt was op 14 november. Op die dag werd namelijk de voltooiing van de inrichting van de Loozerheide ter plekke gevierd en werd ook de nieuwe vogeltrektelpost overgedragen aan de vogelaars. Geheel in stijl gingen we met een grote groep geïnteresseerden, waaronder een stel prominente genodigden, per huifkar van het NMC naar de Loozerheide.
De actuele tellingen op de Loozerheide kun je vinden op de site trektellen.org.

Ook werd toen het boek ‘Het Kempen~Broek; op de grens van mens, natuur en landschap’ gepresenteerd.
Erwin Christis, de auteur, heeft een aantal keren contact met mij opgenomen voor informatie en toestemming gevraagd of hij gegevens uit mijn blog mocht gebruiken. Vandaar dat je in zijn boek bij de vermelde geraadpleegde sites ook mijn blog "Weertnatuur" ziet staan.

Een juweeltje dat ik kan aanbevelen, maar je kunt als alternatief natuurlijk ook mijn blogs lezen. ☻☺☻

6 opmerkingen:

 1. Hallo Gerard, erg mooi blog en een felicitatie is ook op zijn plaats. Erg leuk dat jouw info in het boek zijn verwerkt.
  Zoals het er naar uitziet kunnen we daar dus vaker kraanvogels bewonderen. Ben heel benieuwd wat daar in de toekomst te zien zal zijn als er meer vegetatie groeit.
  Even off topic, hoe stel ik de beveiliging in tegen het kopiëren van foto's zoals jij hebt gedaan?
  Een goed weekend,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,
   bedankt voor je reactie. Op de telpost op de Loozerheide zijn al weer de eerste doorkomers gesignaleerd. Of ze nu hier ook een stop inlassen, weet ik niet. Als je ziet dat er al tijdens de werkzaamheden daar kraanvogels fourageerden, kan 't bijna niet anders, dan dat dit een begin is....
   Wat betreft de beveiliging., als je me even je email adres stuurt, kan ik je dat daar beter op uitleggen dan hier op de blog.
   Mijn email-adres is: geervannesmeed@gmail.com

   Gerard

   Verwijderen
 2. Hoi Geer.

  Dat wordt een mooi stuk natuur.
  Wat een mooie dieren zijn dat de Maremmana's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Patricia.
   Ik wacht nog even tot de lente goed doorzet en ga dan zeker weer eens kijken hoe het de afgelopen 4 maanden is gegaan.
   Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe het er nu uit ziet. Ik denk dat het zeker een prachtig gevarieerd gebied gaat worden.
   gr. gerard

   Verwijderen
 3. Hoi Gerard,

  een heel mooi en ook boeiend blog want je kan zo mooi zien wat de verschillen zijn en wat men er aan het doen is. Je foto's zijn trowuens ook heel erg mooi en er zit mooie diepte in. Dit is goed te zien in de vergrotingen. heb je deze in HDR gefotografeerd?
  Wn wat leuk dat je informatie in het boek wordt gebruikt en dat is een felicitatie waard.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb je goed gezien Helma. Ik heb een aantal foto's idd bewerkt in een bewerkingsprogramma. Met Artizen HDR om precies te zijn.
   Bedankt voor je reactie
   Gerard

   Verwijderen

Blogarchief