Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


dinsdag 15 december 2015

Taurossen op de Graus 2015

Alweer de 5e blog over de Taurossen eind 2015. Na Loozerheide, Weerter Kempen, Kwaoj Gaat/Wisseblök en de Raamweiden is dus nu de Graus aan de beurt. Mijn voornemen was om nog voor het jaar om was iets te schrijven over de Taurossen, die nu in de begrazingsgebieden lopen. Ik heb ze inmiddels allemaal bezocht, maar betwijfel of dat voornemen ook gaat lukken. Als het inderdaad niet gaat lukken, worden dat mijn eerste blogs voor het komende jaar.

Eerste Tauroskalfje van het Taurusproject  geboren op 11 februari 2012
In het TaurOsproject zitten vanaf het allereerste begin Heckrunderen. Het eerste kalfje dat geboren werd op 't Luuëke ( op 11 februari 2012) was ook een Heckrund. Bij hoge uitzondering kreeg 't zelfs een naam: Taura. Wat van Taura uiteindelijk terecht is gekomen, is mij niet duidelijk. Wanneer een dier om de een of andere reden niet in het kruis- en fokprogramma van TaurOs past, of als er te weinig ruimte is voor de dieren in het gebied en het nergens anders geplaatst kan worden, biedt Free Nature het kwaliteitsvlees van de dieren aan als wildernisvlees. De opbrengst stroomt rechtstreeks terug naar het werk met de kuddes en de natuur.

Heckrunderen op de Graus in juli 2015
Als ze me opmerken, houden ze het voor gezien......
Heckrunderen op de Graus in oktober 2015
Nadien zijn een aantal dieren die op 't Luuëke liepen, overgeplaatst naar de Graus. Stichting Taurus noemt ze Ecolanders, omdat het kruisingen zijn tussen heckrunderen en hooglanders. In november 2012 schreef ik daar al iets over. In de afgelopen jaren is blijkbaar niet gelukt wat men er van verwachtte en zie ik ze steeds minder. Op 't Luuëke zijn ze zelfs helemaal weg en je ziet nu nog slechts enkele dieren lopen op de Graus en de Raamweiden.

In de Ecolander zou (zo was de verwachting) het karakter (m.n. de rust en betrouwbaarheid) van de Schotse Hooglander en het uiterlijk, het kuddegedrag en voedselkeuze van het Heck-rund zitten en deze dieren zouden ook inzetbaar zijn op publieksterreinen. Nu we enkele jaren verder zijn, blijkt dat niet te lukken.
Toch treffen we nog, zoals gezegd, enkele koeien aan op de Raamweiden en een 7-tal dieren op de Graus;  een Ecolander-stier, drie koeien, 2 jonge kalveren en een jonge stier. De afkomst van de jonge stier was voor mij niet helemaal duidelijk.

Op Carnivora forum lees ik als reactie op deze jonge stier: "Geer vanne Smeed wonders whether the young bull on the site might be Sayaguesa (presumably the one on this picture), but Heck colouration is quite variable and wild-type coloured bulls without any brown is not that uncommon (I think). The horn shape is more reminiscent of Maremmana, but again those upward-pointing half-moon type of horns are common among Heck bulls and the senior bull on the site has them too. So I assume that young bull is pure Heck."  Samenvattend: deze jonge stier is een Heckrund.

Ook hier trekken de oudere dieren zich niets aan van mijn bezoek, maar de jongere dieren houden me goed in de gaten. Ik vraag me af of deze Heckrunderen/Ecolanders nog een rol van betekenis spelen en nog deel uit maken van het Taurosproject.

9 opmerkingen:

  1. Hoi Geer.

    Mooie serie Geer.
    Zo leuk dat kleintje erbij.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor de reactie Patricia. Dat kleintje vond ik ook leuk en hoewel het al een oudere foto is, vond ik het leuk om die nog eens te plaatsen.

      Verwijderen
  2. Hallo Gerard, weer een mooi blog met wetenswaardigheden over het Tauros project.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie Roos. Het volgende gebied ligt trouwens al weer klaar.
      Gerard

      Verwijderen
    2. Hoi Gerard,
      Wat weer leuke foto`s. Hoe krijg je het steeds voor mekaar ?
      Wij zijn elke keer weer verbaasd over de mooie en leerzame toelichting van jouw.
      Groetjes Toos.

      Verwijderen
    3. Bedankt Toos voor je reactie. Leuk dat je weer iets van je laat horen. En wat betreft je vraag:van tijd tot tijd de fiets pakken en naar naar toe gaan........
      Gerard

      Verwijderen
  3. Hoi Gerard,
    je openingsfoto is echt ontzettend mooi met dat kleintje erbij.
    Deze runderen zijn sowieso heel mooi en ook de manier waarover jij ze beschrijft, maakt het interessant om te lezen en te volgen. Een mooie en heel mooi blog.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel Helma. Ik kan me voorstellen dat men de foto met dat kleintje zo mooi vind. Vreemd dat men achteraf gezien zo hilarisch was over Taura, want uiteindelijk was het "slechts" een Heckrund.........
    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief