Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

woensdag 30 december 2015

Taurossen op de Kettingdijk 2015

De afgelopen 2 maanden ben ik flink bezig geweest op mijn blog. Gemiddeld maar liefst 2 blogs per week.........
Te veel volgens mijn eega!!!! Daar ben ik het mee eens, maar ik had me voorgenomen om nog voor het eind van het jaar van elk perceel waar Taurossen grazen, een blog te plaatsen. En dat is bij deze dus gelukt. Het was meer "werk" dan ik dacht. Niet alleen wat betreft het bezoeken van de percelen, maar om er een blog van te maken.

Ik ben ook nog eens een aantal keren terug moeten gaan, omdat de foto's niet naar mijn zin waren. Het weer werkte niet altijd mee om goed geslaagde foto's te maken en vaak was het zo ver weg dat de foto's te onduidelijk waren. Bij een aantal blogs ben ik nog steeds niet zo tevreden over de kwaliteit, maar ik moest het er mee doen. Aangezien er momenteel geen dieren bij 't "Brook" lopen, is deze blog van de Kettingdijk de laatste van dit jaar. Ik telde in totaal 106 dieren. Ik heb er ongetwijfeld een paar vergeten, maar 't zal er dicht bij in de buurt zijn.

Deze blog gaat dus over de Taurossen die op de Kettingdijk grazen. De enige foto die ik er tot nou toe van had, heb ik op de site Flickr geplaatst. Het is een foto van februari 2015. De dieren lopen hier al langer, maar altijd zo ver weg, dat het me niet lukt er goede duidelijke foto's van te maken. Ook bij de Kettingdijk waren deze keer de omstandigheden niet optimaal, maar ik heb toch besloten deze blog te maken. Mocht je denken: "die foto is niet zo duidelijk", dan kan ik je alleen maar gelijk geven. Ik ben echter niet van plan om het weiland in te gaan....Ook op deze foto zien we de dieren, met voorop een Limia koe, weer aanstalten maken verder het perceel in te lopen. Ik telde er negen: 4 koeien (Limia en Sayaguese), twee stieren en 3 jongere dieren.

Hoewel ik zie dat de stier middenin een "bokkepruik" heeft, weet ik niet 100% zeker of het dezelfde stier is die er ook in februari liep. Ik vermoed van wel, maar heb helaas (zoals je ziet), van dat dier geen duidelijke foto kunnen maken. Mogelijk dus een Sayaguese X Pajuna.... Vooral op de vorige foto kun je zien dat hij niet zo heel groot is.

Op deze foto's zie je een grote Sayaguesa (X Tudanca?) koe, een jonge stier en Limia koeien. Nu ik dankzij Henri Kerkdijk-Otten, voormalig mede-oprichter van het Tauros Project, weet dat de stier op Kwaoj Gaât geen Alistana-Sanabresa,  maar een een Limia stier is, neem ik aan dat de bruine koeien Limia's zijn.
Als ik dit stel naast elkaar zie en het dezelfde dieren zijn als op de foto van februari van dit jaar, zouden deze 2 Limia's , moeder en dochter kunnen zijn! 


Op Carnivora forum (bezocht door 1500-2000 bezoekers per dag!!!) kun je een paar interessante artikelen en aanvullingen lezen, die geschreven zijn naar aanleiding van mijn laatste blogs over de Taurossen: 
foto's van de Maremmana stieren in een artikel over de hoornvormen en een artikel over mijn blogs van de dieren op  Siëndonk resp. Lieëg Hei , beej Baks, en KettingdijkOok werd er geschreven over: Kwaoj GaatRaamweidende Graus, en ‘t Luuëke en d’n Oetslaag.  Al eerder werd naar aanleiding van mijn blogs op Carnivoraforum geschreven over de runderen op de Loozerheide en Weerter-Kempen.
Ook D. Foidl schreef in zijn breeding-back blog een bericht over de Loozerheide en Weerter-Kempen.

Ik ben blij met deze aanvullingen en maak er dan ook dankbaar gebruik van. Leuk dat ik op die sites een bijdrage kan leveren met mijn blogs en dankzij die artikelen krijg ik ook nog eens veel bezoekers uit het buitenland. Mooi meegenomen toch...... 


4 opmerkingen:

 1. Hallo Gerard, ten eerste de beste wensen voor het nieuwe jaar voor jou en je dierbaren en dat het nieuwe jaar je weer veel natuurplezier zal geven en een goede gezondheid.
  Je bent inderdaad erg actief geweest op je blog met mooie resultaten.
  Dank voor jou goede wensen en de tip op mijn blog.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Roos. Bedankt voor je reacties op mijn schrijfsels.
   gerard

   Verwijderen
 2. Hoi Gerard,

  deze foto's zijn echt de moeite waard en ik moet zeggen dat ik veel van deze blogs over de Taurossen met veel belangstelling heb gelezen. Je weet de lezer ook te boeien met veel interessante info over datgene wat je plaats en dat maakt het ook zo waardevol.
  Dank je voor je leuke blogs van het afgelopen jaar.

  Ook voor jou en al je dierbaren een heel mooi en liefdevol 2016. Dat we ook in dit nieuwe jaar weer van veel mooie natuurmomenten kunnen en mogen genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Helma voor je compliment. ben ik blij mee.
   Gerard

   Verwijderen

Blogarchief