Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

zondag 14 februari 2016

Kettingdijk in februari 2016

Vorig jaar januari schreef ik een blog over de Kettingdijk, waarin ik vertelde dat het natuurherstelproject aldaar afgerond was. De opzet van dit project was het afvoeren van de voedselrijke landbouwgrond en aanpassing van de waterhuishouding, zodat kwelwater en regenwater langer worden vasthouden in deze nieuw gecreëerde natte natuur. En het mag gezegd worden dat deze opzet geslaagd is.... Tenminste wat betreft de oostkant.De Kettingdijk is in een jaar tijd onherkenbaar veranderd.
Als je de foto's van deze blog vergelijkt met die van vorig jaar, zie je de grote verschillen.

Wat media 2015 aan de oostkant van de Kettingdijkweg nog weiland was, is nu één groot nat gebied.
Het bijna 30 ha. tellend voormalige landbouwgebied is veranderd in heischraal grasland en vooral nat schraalgrasland, dat in de wintermaanden één groot waterreservoir wordt.

met behulp van kantelstuwen wordt de waterstand gereguleerd
De Vetpeellossing zorgt voor de gereguleerde afvoer 
Er zijn talloze afwateringssloten gedicht en met wandafsluiters, duikerbuizen en kantelstuwen worden de nieuwe waterstromen gereguleerd. De Vetpeellossing zorgt voor de gereguleerde afvoer van het vele water naar de Raam.

Het huidige broekbos tussen Kettingdijkweg en Lossing, waar in de jaren 50 en 60 nog graan werd verbouwd is nu weer omgevormd tot één groot moerassig natuurgebied, dat naadloos aansluit op het Wijffelterbroek en Smeetshof.

De Kettingdijkweg fungeert nu als een echte dijk tussen het broekbos en het schraalgrasland
hier is goed te zien hoeveel water de kantelstuw tegen houdt

11 opmerkingen:

 1. Hoi Geer.

  Dat ziet er goed uit.
  Mooie foto's heb je ervan kunnen maken.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Gerard, grappig, ik was nog niet zo lang geleden ook op de Kettingdijk. Veel water maar weinig vogels. Het gebied begint al aardig mooi te worden. Ben benieuwd hoe het er uitziet in het voorjaar.
  Dank weer voor de informatie.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de reactie Roos. Het is me ook opgevallen dat er niet veel vogels te zien zijn. Ik vermoed dat dat komt omdat de waterstand te hoog is voor de waadvogels en er te weinig te vreten is voor met name de ganzen.Eigenlijk wel jammer.
   Gerard

   Verwijderen
 3. Hoi Gerard,

  dit ziet er echt heel leuk uit zeg!
  Die afwateringen en de kleine overstortjes zijn echt superleuk.
  Hier kan je je dan ook echt wel gaan vermaken.
  Echt een hele fraaie serie foto's.

  Grotjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Helma. Zoals Roos al zegt, er zijn helaas niet veel watervogels te zien, anders was het nog interessanter om het gebied te bezoeken. Maar ook nu is het een bezoekje zeker waard

   Verwijderen
 4. Beste Geer,

  Mooie beelden
  Afgelopen eind december dit gebied ook weer bezocht vanuit het Smeetshof. Wat een mooie vooruitgang sinds februari van hetzelfde jaar.

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert Peter. Heb je hier ook iets over geschreven? Ik ga even kijken op je blog.
   Gerard

   Verwijderen
 5. Beste Geer,

  helaas zul je niets op mijn blog vinden. De enige reden van inschrijving is om op jouw blogs te kunnen reageren. Volgde ze al en tijdje en vind dat zo en indiening ook minimaal en reactie verdiend.

  Maar wie weet, komt het er nog werk end van....

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een prima gedachte Peter. Dat moesten meer lezers doen. Ik heb in 3 jaar tijd meer dan 82000 bezoekjes gehad en als ik kijk naar het aantal reacties is het toch wel een beetje teleurstellend. Daar doe ik het uiteraard niet voor, maar is wel leuk en een stimulans om op dezelfde weg door te gaan.
   Gerard

   Verwijderen
 6. Begrijp je helemaal. Motiveert zonder meer.

  Zo te zien had ik automatische woordvoorspelling aan bij de vorige reqctie. En tot mijn grote spijt en schaamte niet gecontroleerd voor versturen....

  BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief