Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

maandag 6 maart 2017

Mossen

Het is al weer even geleden dat ik een berichtje geplaatst heb. Een noodgedwongen time-out vanwege rugklachten, die het mij niet mogelijk maakten eropuit te gaan....
Niet alleen op mijn blog, maar ook op andere natuurblogs merk ik, dat er in de wintermaanden vaker een pauze wordt ingelast, want dan is er minder te zien en is de natuur in diepe rust. Hoewel......

Gewoon muisjesmos
Deze veronderstelling is natuurlijk maar gedeeltelijk waar, want mossen bijvoorbeeld, trekken zich niks aan van warmte of kou en kun je het hele jaar bekijken en bestuderen. Van deze primitieve sporenplanten, die eerder in de evolutie zijn ontstaan dan varens en paardenstaarten, komen er zo’n 600 soorten voor.
Als je daar de korstmossen ook nog eens bij telt, komen er nog eens ruim 600 bij.
Dus als je ondanks de kou besluit op pad te gaan, dan zul je geheid heel wat soorten te zien krijgen.Gelobde poederkorst
De foto's van deze blad- en korstmossen zijn nog van afgelopen jaar.
Het zijn fantastische onderwerpen om van dichtbij te fotograferen. Gewoon vanwege de schoonheid, om vondsten te documenteren, of om kenmerken van soorten vast te leggen.

Echt zandhaarmos zorgt voor kleur in het vroege voorjaar

Gewoon zandhaarmos
Hoewel mos niet kan bloeien, lijkt het er wel op. Denk maar eens aan de prachtige mannelijke rozetten van het echt- en ruig haarmos, waar ik in eerdere posts al foto's van plaatste. Een ander voorbeeld is dit Gewoon zandhaarmos. Dit mos heeft bij nat winterweer of in het vroege voorjaar kleurige vrouwelijke “flesvormige” sporenkapsels en is dan op zijn mooist.

Wat me opvalt is dat veel mossen beginnen met "Gewoon". Als je dit "Gewoon" zandhaarmos goed bekijkt, kun je je afvragen waarom dat zo "gewoon" is. Ik vind ze schitterend...........

Verstop Schildmos
Veel natuurverenigingen organiseren excursies en hebben werkgroepen, die zich in de wintermaanden toeleggen op mossen. Als je de kans krijgt eens met zo’n groep mee te gaan, moet je dat zeker doen. Je zult merken hoe interessant die mossen zijn en als het een probleem is om er een naamkaartje aan te plakken, zul je zien dat er altijd wel iemand is, die je aan een naam kan helpen.

Parapluutjesmos
En anders kun je nog altijd een goed boek aanschaffen (en een loep niet te vergeten), en/of op het internet op zoek gaan. Bij mijn post over korstmossen, heb ik verschillende links geplaatst, waaronder die van BLWG, dé vereniging voor mossen- en korstmossen- onderzoek in Nederland. Daar vind je veel goede tips om mee aan de slag te gaan. Deze werkgroep van BLWG organiseert activiteiten voor leden en publiek, waarbij het zoeken en op naam brengen van soorten centraal staat.

Groot leermos
Puntmos
Gewoon thujamos
Ezelspootje
Gesnaveld klauwtjesmos
Gestippeld schildmos
Gewone poederkorst
Gewoon haakmos
Knopjesmos
Gewone haarmuts en Poedergeelkorst
Muurschotelmos
Smalbekermos

Mocht je geïnteresseerd zijn in de mossen, die ik in vorige posts heb geplaatst,  klik dan op DEZE link

3 opmerkingen:

 1. Hoi Geer.

  Prachtig hoe je de mosjes laat zien.
  Erg mooi.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mossen zijn zeker interessant Patricia. De moeite waard om eens te gaan bekijken.

   Verwijderen
 2. Echt heel gaaf deze foto's van de verschillende mossen Gerard,
  ik ben sowieso gek op mossen dus ik heb met veel interesse deze foto's bekeken.
  Prachtig gewoon!

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief