Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


dinsdag 19 november 2019

Zeven jaar “Weert en natuur”

Het is al weer 7 jaar geleden dat ik begon met "Weert en natuur". Om precies te zijn op 19-11-2012.  Dit is post nummer 287. Inmiddels is het totaal van 207.000 pageviews nagenoeg overschreden. Vorig jaar waren er circa 30.000 pageviews en ook dit jaar kom ik aan dat aantal. Gemiddeld werden dit jaar dus elke week bijna 600 pagina's bekeken en/of gelezen en dat "all over the world". Afgelopen maand waren het er maar liefst 3632 zoals je in onderstaand overzicht kunt zien. Een topmaand...


Opvallend was dat mijn recente post over "de ontstaansgeschiedenis van de IJzeren man" vaak bezocht werd. Het gebied was het afgelopen jaar ook volop in de belangstelling vanwege het beheer aldaar en dan met name vanwege een ingrijpende bomenkap. Ook de post over "Myxomyceten" werd vaak bezocht; ruim 1200 pageviews, evenals "Paddenstoelen in de winter" die 830 keer scoorde. Nog steeds staat "Otterontsnippering" echter bovenaan als meest bezochte post. Gevolgd door "Natuur(gebieden) in Weert". Dan zijn er nog de post over de  "Reuzenbalsemien," en  "Waarom is het water van het Blauwe meertje zo blauw ?"


Wat nog steeds achterblijft zijn helaas de volgers (20) en de reacties. Daar doe ik het uiteraard niet voor, maar toch ben ik eigenlijk reuze benieuwd wie die lezers dan wel zijn en wat ze er van vinden.....
Tegen de bezoekers zeg ik dan ook: Hartelijk bedankt voor je bezoekje, maar aarzel niet om te reageren en je aan te melden als volger. Het verplicht je tot niets. Een speciaal woordje van dank is gericht aan mijn meest trouwe "reageerders": Patricia, Roos en Helma.


In deze post wil ik een pleidooi houden voor onze insecten. Jammer genoeg beseffen de meeste mensen niet hoe belangrijk insecten zijn, voornamelijk omdat we ze als irritant beschouwen. We zijn ze vaak "liever kwijt dan rijk". De insectenwereld is echter, zo ontdek ik steeds weer, een boeiende wereld. Een wereld die helaas bedreigd wordt door allerlei negatieve ontwikkelingen van buitenaf. Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat in de afgelopen 3 decennia 1 op de 4 insecten en bijna 75% van al onze vliegende insecten verdween ....... Oorzaken zijn stikstof, fosfaat, overmatig gebruik van pesticiden, verstedelijking, de manier waarop we landbouw bedrijven (vaak schaalvergroting met maar één gewas) en klimaat­verandering. Als deze achteruitgang in hetzelfde tempo doorgaat, zullen er over 100 jaar zelfs géén insecten meer zijn!.
Wat we blijkbaar nog niet goed beseffen, is dat wij het zonder insecten heel moeilijk gaan krijgen.
Insecten houden de wereld namelijk draaiende........


Anne Sverdrup, hoogleraar aan de Noorse Universiteit van Natuurwetenschappen en adviseur van het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek, gaat zelfs nog verder. Zij beweert dat als de insecten verdwijnen, de mens ook verdwijnt !!!! Zij vindt insecten "een tandwiel in de natuur, die de wereld als een klok laat tikken.  Als dat tandwiel stuk gaat, stopt  de klok".

In "Terra insecta" schrijft ze onder andere: "Stel de wereld voor als een hangmat. Het verdwijnen van insecten is als de draden, die een voor een uit de hangmat worden gehaald. Nu ligt de mens nog comfortabel in de mat, hier en daar een gat is geen probleem. Maar te veel gaten zorgen voor instabiliteit en de uiteindelijke verbrokkeling van het ecologische evenwicht. Zo zullen wij ook verdwijnen als de insecten verdwijnen.
Dat is zeker.”


  

Waarom is het verdwijnen van insecten nou zo rampzalig?
Ze verwerken, net als paddenstoelen overigens, organisch materiaal; het zijn echte opruimers. Ik denk dan bijvoorbeeld aan soorten als de Gewone doodgraver en de mestkever. Zonder hen zou het een zootje zijn. Verder zorgen ze zo ook voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien.

    
Bijen, vlinders en andere fladderaars bestuiven niet alleen de bloemen in de vrije natuur, maar ook die van onze fruitbomen en van 75 % van de gewassen, die voedsel voor ons zijn!

Wie gaat dat doen als zij er niet, of in niet voldoende aantallen, meer zijn? Moet dat dan, net zoals nu al op tal van plaatsen in China gebeurt, handwerk voor de mens worden?

Wetenschappelijk onderzoek naar hun functioneren draagt ook bij aan medische vooruitgang. Als meest recent voorbeeld noemde ik in een vorige post de houtsluipwesp in Allemaal beestjes #13.

En tot slot zijn insecten vooral onmisbaar als voedsel voor talloze andere soorten dieren. Insecten (bijvoorbeeld vliegen en muggen) die wij vaak verwensen, zijn onmisbaar voor talloze vogels en andere insecteneters, die op hun beurt weer voedsel zijn voor hogere predatoren.

We staan er te weinig bij stil, maar insecten spelen dus een hoofdrol in de kringloop, "de kringloop van het leven". Zij vormen dan misschien de onderste laag van de voedselpiramide, maar als je die laag wegneemt, dan stort wel de hele piramide in. Een piramide waar ook wij deel van uitmaken.

Naar welke komkommer gaat jouw voorkeur uit en waarom?
Er is veel over te doen geweest het afgelopen jaar, maar na de alarmerende berichten dreigt het weer, zo lijkt het, op de achtergrond te geraken. Het stikstofprobleem lijkt ook meer een economisch probleem te zijn.
Wat we echter nog te weinig beseffen is, dat de sleutel van de ommekeer niet alleen bij de "anderen", zoals de boeren en de industrieën, ligt, maar bij iedereen. Ook bij ons dus.....
Als consumenten bepalen wij namelijk wat we eten en hoe dat eten wordt gemaakt. De agrariërs doen eigenlijk alleen wat door de consument wordt verlangd; groente en fruit leveren in "perfecte" staat; puntgaaf en zonder oneffenheden én liefst zo goedkoop mogelijk. Waarom geen biologische vorm van bestrijding, dus zonder tussenkomst van bestrijdingsmiddelen, zodat er wel meer "kneusjes" zijn, maar de akkers insectvriendelijker worden?  En jij kunt jouw kleine stukje groen rond het huis toch ook toegankelijk maken voor insecten!!!!

Door mijn posts over insecten hoop ik een klein steentje te kunnen bijdragen aan een ommekeer en je er van proberen te doordringen om je (vaak negatieve) kijk op insecten te herzien en te ontdekken hoe interessant en boeiend, maar ook hoe noodzakelijk deze insecten zijn.

Wil je wat posts van mij bekijken met als thema "allemaal beestjes", dan moet je HIER klikken.

7 opmerkingen:

  1. Hallo Gerard, een mooi blog! Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik denk ook niet dat het voor dovemansoren is wat ons bloggers van de natuur betreft. Daarom hoop ik dat je blog ook onder ogen komt van mensen die daar nog niet van doordrongen zijn dat het al vijf over twaalf is. Ik maak me met jou zorgen om de teloorgang van de biodiversiteit en hoop dat er op tijd een kentering komt. Dat je zoveel lezers krijgt is ook bij mij het geval en ook ik weet niet wie dat zijn. Behalve dat je kan zien dat er zelfs uit verre streken je blog wordt bekeken. Om meer bekendheid te krijgen bij medebloggers zal jezelf op zoek moeten gaan naar medebloggers en die zelf gaan volgen en op reageren. Zo heb ik het gedaan en via die andere bloggers komt er vanzelf belangstelling voor jouw blog. Ik laat op mijn blog ook zien welke blogs ik volg en kan zo ook zien wie weer een nieuw blog heeft gemaakt. Kijk maar op mijn blog dan zie je dat jouw blog nu weer bovenaan staat en weet ik dat je weer wat geschreven hebt.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja Roos, als wij als natuurliefhebber het toch eens voor het zeggen hadden........

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Geer.

    Mooi blog heb je gemaakt.
    Ik vind het altijd zeer de moeite waard om te zien en te lezen.
    Je schrijft over delen van Nederland en de natuur die ik niet ken en dat is toch mooi dat ik zo op deze manier wat meer van alles te weten kan komen.
    Bovendien niet geheel onbelangrijk schrijf je heel prettig en is het goed te volgen voor andere die niet zoveel ervan af weten ( ik dus ).

    Dus bedankt voor alle moeite die je hier instopt, zodat andere en ik hiervan kennis kunnen nemen.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Gerard,
    net wat Patricia zegt: Jouw blog is werkelijk altijd zeer de moeite waard om te lezen en te bekijken.
    Zoals jij de natuur beschrijft met zijn biodiversiteit en dan ook alt de interessante weetjes die je daarover schrijft is werkelijk meer dan mooi. Ik leer hier nog een hoop en waarom er dan geen lezers bij je reageren weet ik ook niet. Ik weet wel dat sommige bloggers geen "ellenlange" teksten willen lezen maar zoals jouw tekst is altijd interessant en informatief dus daar kan eth dan ook niet aan liggen denk ik.
    Ik heb wel net als roos mijn volgers op het blog staan en zie zo dan ook wat er voor nieuwe blogs geschreven zijn.
    In ieder geval zijn deze 7 jaar blogs schrijven werkelijk zeer de moeite waard!

    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je voor je reactie Helma. Ik wil idd niet alleen een foto plaatsen, maar ook een toelichting geven. In feite is dat voor mij nog belangrijker dan de foto, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Ik ben me er van bewust dat ik soms wel eens wat te uitgebreid ben, maar wil er graag een leermoment in aanbrengen. Heeft waarschijnlijk met mijn voormalig beroep (leerkracht)te maken............
    De bloggers die ik volg staan er wel, maar ze staan helemaal onderaan. Ik heb geprobeerd dat aan te passen, maar de opmaak met bijv. de volgers rechts bovenaan, krijg ik niet naar tevredenheid aangepast, dus laat ik het maar zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik zie nu je lijst met bloggers onderaan staan.
      Was me dan ook niet eerder opgevallen.
      Komt omdat je het nu zegt ;-)

      Groetjes

      Verwijderen

Blogarchief