Gelukkig maar, want dan wordt die in de vrije natuur tenminste meer met rust gelaten.
gekweekte Gele oesterzwam of tamogi-shitake (Japans) |
Er worden lichtgrijze, lichtpaarse, limoengele en zelfs roze oesterzwammen gekweekt.
De klant is nou eenmaal koning.............................
Voor de leek zijn ook kant en klare kweek- baaltjes verkrijgbaar, zodat iedereen het eigenlijk kan, maar je kunt uiteraard ook bij de groenteboer of de speciaalzaak terecht.
Voor een paar euro's heb je een doosje vol en er is dus eigenlijk geen reden meer om ze in het wild te plukken. Dan kunnen anderen er tenminste ook van genieten, want het is een prachtige soort, zoals je op onderstaande foto's kunt zien.
Gewone oesterzwam |
Niks zalmroze, limoengeel o.i.d. in de vrije natuur, maar grijsachtig, zoals hij behoort te zijn. Ze verschijnen pas laat in het jaar en je kunt ze tot eind januari vinden. Zolang het tenminste niet té hard vriest. Ze behoren tot de groep paddenstoelen die vorst weten te weerstaan, doordat zij een soort antivries aanmaken.
De hoed is 5-20 cm en is breed en gewelfd. De kleur varieert van beigegrijs, grijslila, blauwgrijs of bruingrijs.
Het heeft waarschijnlijk deels met de groeiplaats te maken. Naarmate ze ouder worden verbleken de kleuren en oude exemplaren zijn vaak donkerbruin.
Deze Gewone Oesterzwam kan overigens verward worden met de Groene Schelpzwam (oudere exemplaren). Die paddenstoel mag dan wel eetbaar zijn, maar staat op sommige websites vermeld als ongenietbaar en hij geeft bij sommige mensen vervelende allergische reacties. Weet dus wat je doet.
De hoed van de Oesterzwam is schelpvormig met een ingerolde rand. De zijdelings geplaatste en witachtige steel is 2-3 cm lang en 1,5-2 cm dik. Aan de voet is hij viltig behaard. De lamellen of plaatjes die (niet te diep) naar beneden op de steel aflopen, zijn wit tot crêmeachtig. De sporen zijn lila.
De volgende foto's heb ik 2 weken later genomen. Hoewel ze er nog goed uit zien, is de kleur al iets aan het verbleken en zijn ze meer bruin aan het worden. Ik weet niet hoe lang deze er nog zullen staan en of en hoelang ze nog eetbaar zijn. Het vlees wordt (zo las ik) in elk geval steeds taaier met het ouder worden.
Gewone oesterzwam 2 weken later |
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenMooi de Oesterzwammen.
De gele is echt heel erg mooi.
Groettie van Patricia.
Laat die nou net niet van mij zijn..... Een dezer dagen gaan we met de paddenstoelengroep een kwekerij bezoeken en dan ga ik deze waarschijnlijk vervangen
BeantwoordenVerwijderenHallo Gerard,ik reageer op je blog via mijn tablet want op de een of andere manier lukt het niet via mail mijn PC niet. In elk geval zijn het weer prachtige exemplaren die je hebt kunnen fotograferen.
BeantwoordenVerwijderenGroeten Roos
Het woord mail ik niet van toepassing
Verwijderen't Is toch wat met die pc's...... Maar je hebt toch kunnen reageren. Bedankt weer
VerwijderenHoi Gerard,
BeantwoordenVerwijderendit zijn weer hele mooie foto's en ook weer leerzaam.
Die gele in de eerste foto (niet van jou dus las ik wel) zien en zeer appetijtelijk uit maar ik koop de paddenstoelen toch maar liever in de winkel. De andere heb je er ook weer heel mooi en duidelijk op staan.
Groetjes, Helma
Een dezer dagen gaan we een kwekerij bezoeken Helma, dus mogelijk dat ik dan ook gele oesterzwammen zie. Die zal ik er dan zeker opzetten, maar voorlopig moet ik het met deze doen. Bedankt weer
Verwijderen