Het "eiland van Weert" was dus volledig omringd door vochtige en natte gebieden en kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen". (aldus Stan Smeets, in "Andermaal Altweert" ).
Historische kaart van Weert eo. rond 1900. |
De naam is dan ook terecht gekozen; wertha, waert,weerd, weert betekent namelijk in het Oudnederlands: laag liggend, aan water, of door water, omringd gelegen land.
Detail Altweerterheide |
Informatiebord bij Siëndonk |
Door Ark Natuurontwikkeling, Habitura en Rentmeesterskantoor Van Soest is een plan opgesteld om de komende jaren in Kempen-Broek natuur te ontwikkelen, het waterbeheer te verbeteren en ook de boeren tevreden te houden door grondaankoop en/of grondruil.
Ark gaat voor robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan en wil Kempen-Broek maken tot de "Veluwe van het zuiden". Dit wil men bereiken door van het oorspronkelijk aaneengesloten natuurrijk gebied, dat in de loop der eeuwen versnipperd is geraakt in kleinere, kwetsbare deelgebieden, weer één aaneengesloten natuurgebied te maken.
Het Kempen-Broek is onderdeel van het concept Ecologische Hoofdstructuur (EHS) dat gezien wordt als de ruggengraat van de Nederlandse natuur. Door natte natuurgebieden weer aan elkaar te koppelen, ontstaat een tientallen kilometers lange klimaatbuffer die water vasthoudt. Bovendien ontstaat een keten van droge en natte natuurgebieden waarin (kwetsbare) planten- en diersoorten zich vrij kunnen ontwikkelen en bewegen.
Dit resulteert in een rijkdom aan landschappen, planten en dieren. De taurossen uit het TaurOs project gaan hierin ook een rol spelen.
Streefbeeld 2020 |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten