Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

zaterdag 13 april 2013

Groot hoefblad

Eind maart vertelde ik bij de blog over het klein hoefblad, dat de ontwikkeling van de voorjaarsplanten dit jaar bijna twee weken achter lag op het gemiddelde van de periode 2001 tot en met 2012. We zijn het de laatste jaren steeds normaler gaan vinden, dat de winters en lentes warm zijn, waardoor het nu allemaal heel erg koud en laat lijkt, maar dit was 50 jaar terug eigenlijk een normaal jaar.

Dat we dit jaar later zijn dan de afgelopen jaren is ook merkbaar aan grote broer “het groot hoefblad”.
Op de foto die vorig jaar op 26 maart is genomen, zien we dat al best veel blad is ontwikkeld. Dat is bij het hoefblad op 13 april van dit jaar nog steeds niet het geval, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien.
Normaal gesproken zie je de roze-achtige bloemen van deze plant echter pas medio april, begin mei verschijnen. Dus dit jaar is niet zo bijzonder als we denken.

Groot hoefblad, vorig jaar op 26 maart

Het groot hoefblad lijkt in eerste instantie in niets op de mooie gele bloem van het klein hoefblad, maar ook het groot hoefblad is een composiet. Familie van de paardenbloem dus. Het is dan ook niet de bloem, maar het blad waaraan je ziet dat het “familie” is van het kleine hoefblad; ze hebben beiden (met soms wat fantasie) de vorm van een hoef. Nu, tijdens de eerste bloei, is dat nog niet te zien, want de plant behoort tot de naaktbloeiers; de bloem verschijnt eerder dan de bladeren, die in het begin slechts korte, schubjes langs de stengel zijn. Pas na de bloei ontwikkelen die zich tot hartvormige of ronde en soms getande bladeren.
De bladeren worden uiteindelijk veel groter dan op de foto. Soms tot wel 1/2 meter in doorsnee.....

Net zoals kleine broer is het een echt "grensgeval": hij voelt zich het beste thuis op de scheiding van land en water. Maar ook op braakliggende grond, duinen en goed doorlatende en humusrijke gronden zie je hem.
Het is een mooie plant, maar de soort is in principe een woekeraar en wordt beschouwd als een zeer lastig onkruid vanwege de moeilijk te verwijderen wortelstokken.
Daarom wordt de plant ook wel allemansverdriet, of pestwortel genoemd.

Groot hoefblad op 13 april van dit jaar


Geen opmerkingen:

Een reactie posten