Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers

donderdag 27 november 2014

Geweizwam

Ik wil het vandaag voor de afwisseling eens hebben over één paddenstoel, namelijk de geweizwam.
Ik was eigenlijk niet meer van plan om dit jaar nog iets over paddenstoelen te vertellen, maar toevallig kwam ik tijdens een bezoekje aan Mariahof/ de Luysen uit bij deze bijzondere soort. Onopvallend, maar oh zo mooi, als je tenminste de moeite neemt hem wat beter te bekijken. Dat wil ik jullie dus nu ook laten zien.

De geweizwam is verre van zeldzaam en komt zeer algemeen voor gedurende het hele jaar, maar omdat hij onopvallend en slechts 2 tot 5 cm. groot is, zullen de meeste mensen hem niet zien tijdens een wandeling.

Hij is echter prachtig als je de moeite neemt hem eens wat beter te bekijken. De geweizwam is een grillig gevormde zakjeszwam in de vorm van een knots of zodanig vertakt dat hij lijkt op een hertengewei.
De zwam is te vinden op dode takken en stronken, vrijwel uitsluitend van loofbomen.

Het eerste jaar is de zwarte steel bedekt met een wit poeder. Dit zijn de sporen die in de ongeslachtelijke fase worden voortgebracht (conidiën). In het tweede jaar zijn de vruchtlichamen geheel zwart en onvertakt en ontstaan er sporen die in zakjes langs geslachtelijke weg worden gevormd.
Een moeilijk verhaal, maar het is niet anders....

Met noemt dit houtig taai zwammetje ook wel "Napoleonsbroek", omdat we Napoleon op foto's en schilderijen zien met een witte broek en daaronder zwarte laarzen. Vooral de kleinere exemplaren zijn met wat fantasie als een witte broek met zwarte laarzen te herkennen.

2 opmerkingen:

 1. Mooi blog Gerard. Ja het is een bijzonder zwammetje en ben het al vele malen tegengekomen. Leuk dat je in De Luysen was.!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerard,

  heel leuk deze geweizwammetjes. Ik ben daar ook heel gek op maar dat had je indmiddels gemerkt :-)
  Jij hebt er ook hele mooie foto's van gemaakt. En ook je uitleg is zoals deze meot zijn.
  Je had in de mail nog ene vraag over de rechter muisknop. Die moet ik even opsnorren en zal hem je dan sturen.
  Feit is dat ik vandaag en morgen en donderdag voor mij werk op cursus ben, maar het komt geod.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief