De afgelopen maand waren het er liefst 2160. En dat in de vakantie.....
Dat doet me deugd en is een goede reden om er mee door te gaan. Ik heb dan ook nog genoeg te vertellen.
Vanwege de vakantie is het trouwens weer even geleden, dat ik een blog plaatste.
Uiteraard heb ik de camera niet thuisgelaten en heb weer een aantal mooie foto's kunnen maken van insecten. Toch een groep, waar ik (zoals je misschien al gemerkt hebt)in geïnteresseerd ben.
Daar wil ik er in deze blog dan ook een aantal van laten zien.
citroenpendelvlieg |
De soort die zich hier, op een pitrus zittend, aan het oppoetsen is, is een pendelzweefvlieg. Deze soort heeft als opvallendste kenmerk de zwarte en geel/witte lengtestrepen op het borststuk (thorax). Hun Latijnse naam “Helophylus” is trouwens ook heel toepasselijk, want dat betekent zoiets als “"bungelende zonaanbidder".
Dat geldt in sterke mate voor deze soort, hoewel er momenteel weinig aanleiding is om te "bungelen".
Er zijn verschillende soorten, maar ik denk dat dit, vanwege het meer langwerpige achterlijf, de lichtere vaalgele vlekken en vooral de wit/gele streep op zijn voorhoofd, de CITROENPENDELVLIEG (Helophilus trivittatus) is. Die streep gaf uiteindelijk de doorslag, want bij de gewone pendelvliegen is die namelijk bruin tot zwart.
grote weerschijnvlinder |
Het is een redelijk grote vlinder met een vleugellengte van ongeveer 40 mm. De vleugels van het mannetje vertonen bijzondere wisselende kleuren door iriseren; bij de juiste invalshoek van het zonlicht, verkleuren die namelijk van bruin naar een prachtig blauwglanzende gloed. Daarom heet hij dan ook weerschijnvlinder.
Je moet echter veel geluk hebben ze te vinden, want ze leven hoog in de bomen. Daar voeden ze zich met honingdauw en sap van bloedende bomen. De mannetjes tref je soms echter ook aan op vochtige paadjes en beekoevers. Ze zijn daar op zoek naar vochtige “substanties” om er mineralen en zouten uit op te zuigen. Liefst met een doordringende geur zoals bij kadavers en mest. Je kunt hem bijvoorbeeld ook lokken met oude kaas of camembert, rottend fruit en ander "lekkers" met een geurtje, zoals je zweetschoenen of zweetsokken.
Dat vindt ie heerlijk…………………
metaalvlinder |
Als je hem ziet vliegen denk je in eerste instantie dat het geen vlinder is. Hij fladdert niet echt als een vlinder, het lijkt meer op een wat “keverachtige” vlucht. Het mannetje heeft iets grotere, bredere en sterker geveerde antennen dan het vrouwtje.
Het is een zogenaamde dagactieve nachtvlinder. Hij gaat namelijk overdag op zoek naar nectar. Deze zit op een distelsoort, de kale jonker. Een dankbare nectarrijke soort voor veel insecten. Deze vlinders blijken niet alleen een vieze smaak te hebben, maar zijn ook giftig. Het schijnt dat ze blauwzuur bevatten.
Dieren laten ze om die reden dan ook graag met rust.
gamma uiltje |
In Nederland en België is de gamma-uil een trekvlinder. De vlinders trekken in het voorjaar vanuit het Middellandse Zeegebied naar Midden- en Noord-Europa en die je nu ziet, is een nakomeling daarvan. Een deel van hen trekt in september en oktober weer naar het zuiden.
steenhommelreus |
Op deze foto kun je heel goed zien dat we te maken hebben met een vlieg. De belangrijkste verschillen zijn: een vlieg heeft één stel vleugels, grote ogen en kleine voelsprietjes. Bij de echte bijen, wespen en hommels zie je voor- en achtervleugels, kleine ogen en lange voelsprieten. Er zijn uiteraard nog wel wat verschillen, maar dit zijn de belangrijkste. Als je nog twijfelt, probeer ze dan te vangen en als ze niet steekt is het een vlieg........
steenhommelreus |
Nu hij ook nog eens bezig is met het poetsen van zijn tong, ziet hij er nog gevaarlijker uit. Met deze lange tong steekt hij echter niet, maar zuigt hij nectar op. Normaal gesproken zie je die tong niet, want die zit als ze niet gebruikt wordt in een soort schede onder het lichaam gevouwen.
bronzen zandloopkever |
bronzen zandloopkever |
Je treft deze tot 1,5 cm grote kevers aan op zanderige gebieden zoals heide, duinen en zandverstuivingen. Altijd in open terrein, omdat ze daar optimaal gebruik van de zon kunnen maken en er gemakkelijk rennend (bij uitzondering vliegend) achter hun prooi aan jagen, of er vandoor kunnen gaan bij verstoring.
Het zijn echte rovers. Ze jagen op insecten als mieren, vliegen en zelfs spinnen staan op het menu.
rode smalbok |
De kevers houden zich graag op bloeiende planten op, vooral schermbloemigen. Het vrouwtje legt de eieren bij voorkeur op oude dennen- en sparrenbomen en vaak ook in stobben en dode takken. Omdat deze Rode smalbok geen droog hout aantast, is er geen gevaar dat zij in huis eieren zal afzetten.
De kever op de foto is duidelijk een vrouwtje. Dit is te zien aan de kleur. Bij de meeste kevers zien de mannetjes en de vrouwtjes er zo'n beetje hetzelfde uit, maar bij deze soort is het geslacht van de dieren erg goed te zien. Het mannetje is namelijk kleiner en heeft een andere kleur; geelbruine dekschilden en een zwarte kop en zwart halsschild. De naam Rode Smalbok geldt dus eigenlijk alleen voor het vrouwtje.
citroenvlinder |
citroenvlinder |
tijgerlangpootmug |
Ze zijn relatief groot in vergelijking met andere insecten. Het meest opvallend zijn natuurlijk hun poten. Ze worden vanwege die gigantische poten ook wel vliegende hooiwagen genoemd. Ze kunnen deze poten makkelijk af laten breken als deze worden vastgepakt. Omdat een langpootmug met poten en vleugels niet meer vervelt, groeien deze helaas nooit meer aan. De achtervleugels zijn gedegenereerd tot 2 knotsvormige haltertjes. Deze hebben een functie die vergelijkbaar is met een gyroscoop; zijn voor het bewaren van het evenwicht. Op de foto zijn ze goed te zien.
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenMooie serie.
Mooi de vlinders en de Insecten.
Mooie foto's.
Groettie van Patricia.
Dank je wel Patricia voor je lovende woorden.
VerwijderenHallo Geer, ik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad en welkom terug in bloggersland. Je hebt een spectaculaire entree gemaakt met prachtige foto's. Stuk voor stuk juweeltjes. De grote weerschijnvlinder heb je er prachtig op staan en metaalvlinder schittert letterlijk en figuurlijk. Kiezen kan ik niet want alle opnames zijn prachtig.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Dank je Roos voor je leuke reactie.
BeantwoordenVerwijderenGerard
Hoi Gerard,
BeantwoordenVerwijderenik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad. Nu er weer volop tegenaan met nog even een prachtige nazomer. Je zweefvlieg vind ik echt heel mooi maar ik ben verrast om de mooie grote weerschijnvlinder te zien. Echt geweldig dat je deze voor je camera hebt kunnen krijgen. Ook de metaalvlinder is een hele mooie om te zien. Dit neemt niet weg dat je andere opnamen ook meer dan de moeite waard zijn.
Groetjes,
Helma
Dank je wel voor jet compliment Helma. De vakantie is helemaal naar wens verlopen. Het schijnt idd heel bijzonder te zijn dat in mijn omgeving de weerschijnvlinder wordt waargenomen. Is toch een teken dat het hier op meerdere plaatsen de goede kant op gaat.
VerwijderenHallo Geer,
BeantwoordenVerwijderen100.000 views, dat is een compliment waard. Net als deze laatste blog. Erg leerzaam. Bedankt.
Groeten,
Peter
Dank je wel Peter. Bedenk dat ik nog geen 4 jaar deze blog heb. Dat betekent dus gemiddeld meer dan 25000 pageviews per jaar. Dat had ik zelf dus echt niet van tevoren ingeschat.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij betekent dat, dat jouw blog enorm gewaardeerd wordt. En niet anders dan terecht.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Peter
Fijn dat te horen
VerwijderenVolgens mij betekent dat, dat jouw blog enorm gewaardeerd wordt. En niet anders dan terecht.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Peter