Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


zondag 12 november 2017

Herfst 2017.......Paddenstoelentijd deel 6, Rupsendoder.

Al langer was ik op zoek naar een zwammetje, dat Rupsendoder (Cordyceps militaris) wordt genoemd.
Niet alleen de knotsjes zijn leuk om te bekijken, maar het is vooral het verhaal achter deze "vleesetende" paddenstoel, dat het zo interessant maakt.

Het schijnt een algemeen voorkomende soort te zijn, maar ja, waar moet je ze zoeken en ze zijn zo klein!!!
Bij toeval vonden we afgelopen woensdag een paar exemplaren tussen  het natte haar-  en veenmos op een voormalig graslandje bij de Houtsberg in Nederweert-Eind.



Na me wat verdiept te hebben in dit bijzonder zwammetje, heb ik besloten er een post aan te wijden en ben de dag daarop teruggegaan om alles nog eens goed te kunnen bekijken. Toen heb ik ook meer exemplaren gevonden.

De zwam vormt 2 tot 5 centimeter hoge, geeloranje tot knaloranje gekleurde, knotsvormige vruchtlichaampjes die uit ondergrondse poppen van rupsen en emelten opschieten. De steel is meestal wat bleker. Het grootste deel van de steel zag ik niet, dus die moest ik wat vrij maken.

De knotsjes kunnen zowel solitair als in een groepje van 2, 3 of meer op één pop verschijnen.

Rupsendoder is een zakjeszwam, die als parasiet leeft op de poppen van met name nachtvlinders en langpootmuggen. De rups van de vlinder of emelt wordt waarschijnlijk geïnfecteerd, door het eten van met sporen besmette planten.

Als het dier zich in de grond verpopt, groeit de paddenstoel in en om de geïnfecteerde pop heen. Binnen in de pop wordt langzaam al het vlees van de rups vervangen door de zwamdraden, waardoor deze sterft.
Om die pop goed te kunnen bekijken, moest ik voorzichtig wat humus en mos verwijderen.

In feite gaat het niet om één enkel vruchtlichaam, maar om een hele verzameling van aparte vruchtlichamen. Die liggen als een soort wratvormige knobbeltjes verzonken in de weefsellaag aan de buitenzijde. Uit die knobbeltjes komen de sporen vrij die voor de verspreiding van de schimmel zorgen.

Rupsendoder-extracten hebben ontstekings- en tumorgroei-remmende eigenschappen. Vooral in Aziatische landen als Tibet en China zijn deze "caterpillar fungus" zeer gewild. Het wordt ook wel "Tibetaans Goud" genoemd. Deze Aziatische schimmel /paddenstoel staat bijvoorbeeld op Aliexpress te koop voor $75,54 per stuk. Een koopje!!! Het is wel een ander schimmel (Cordyceps sinensis)en een andere rups, maar het is in feite zoals ook hier bij de Rupsendoder gebeurt. Hij wordt voornamelijk gebruikt om te herstellen na een lang ziekbed, maar wordt ook ingezet om de "Natural Killer Cells" te stimuleren in de strijd tegen kanker. Het wordt daar gezien als een medicijn tegen ongeveer alles, variërend van impotentie tot veroudering.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Geer.

    Een leuk soort.
    Mooi van kleur.
    Leuk dat je ze gevonden hebt.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het is idd iets bijzonders wat ik gevonden heb. Maakt het alleen maar leuker

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief