Toen ik in 2012 begon met deze blog, was het mijn bedoeling om iets over alle natuurgebieden in Weert en omgeving te schrijven (ook enkele die net over de grens liggen en in Nederweert).
Vorig jaar was het zover, wat betekende dat ik op zoek moest gaan naar een nieuwe uitdaging.
Al eerder was ik begonnen met berichtjes over flora, fauna, mossen en paddenstoelen in onze omgeving.
Daar wil ik sowieso mee doorgaan.
Al eerder was ik begonnen met berichtjes over flora, fauna, mossen en paddenstoelen in onze omgeving.
Daar wil ik sowieso mee doorgaan.
Vandaag 19 november 2017 is het precies 5 jaar geleden dat ik met de blog "Weert en natuur" ben begonnen. Mijn eerste lustrum dus en een goede reden om weer terug te kijken.
Ik vind het nog steeds erg leuk om bezig te zijn met mijn blog en doe er blijkbaar ook veel mensen een plezier mee. Mijn blog wordt namelijk nog steeds goed bezocht. Inmiddels is het totaal van 147.000 pageviews bijna overschreden. Ook dit jaar zie ik weer een toename van het aantal bezoekjes. In 2015 waren er ongeveer 27.000 pageviews, vorig jaar ruim 33.000 en nu in 2017 blijken er dat bijna 40.000 te zijn. Dat betekent dat elke week momenteel gemiddeld zo'n 750 pagina's worden bekeken en/of gelezen.
Ik heb in die 5 jaar tijd inmiddels 254 berichtjes geplaatst. Dat is gemiddeld bijna één per week.
In tegenstelling tot de vorige jaren waren er dat het afgelopen jaar "slechts" 21. Dat had echter een goede reden.
Vorig jaar gaf ik al aan dat ik nagenoeg alle natuurgebieden en gebiedjes had bezocht en dat ik nog moest bedenken hoe ik verder zou gaan. Al snel had ik een doel voor ogen.
Een doel dat uiteindelijk veel tijd zou vergen om te verwezenlijken......
Een doel dat uiteindelijk veel tijd zou vergen om te verwezenlijken......
Geen van de gebieden die ik de afgelopen jaren bezocht, zijn namelijk zoals ze ooit zijn geweest. Natuur zoals die hier ooit was, bestaat niet meer, want elke m2 is wel een of meerdere keren op de schop gegaan. Wat we hier aan natuur zien, is dus ontstaan door menselijk toedoen. Met zowel positieve als negatieve gevolgen. Wat dat laatste betreft is onder andere de Kootspeel een "goed" voorbeeld. Zoals je op de foto kunt zien, kon daar vroeger nog gevist worden. Hoe anders is dat nu, nadat het decennialang als bezinkbekken van het riool en als vuilstortplaats heeft gediend....
Luchtfoto 1973 van de kern van Altweerterheide, het dorp bestond toen 35 jaar als parochie. |
Het leek me een interessant item om dit jaar uitgebreid de ontstaansgeschiedenis van een aantal van die gebieden na te gaan. Mijn keus viel al snel op 4 grote ontginningen die begin 20e eeuw in mijn eigen geboortedorp Altweerterheide hebben plaatsgevonden. Ontginningen die bepalend zijn geweest voor grote veranderingen in het landschap, maar die ook van belang zijn geweest voor het ontstaan van Altweerterheide. Officieel bestaat die naam dan ook pas sinds 1937.
De natuur die er ooit in Altweerterheide was, is dus door menselijk handelen in korte tijd danig op de schop gegaan. Veel is helaas verdwenen en we hebben er landbouwgrond voor terug gekregen, maar wat we nog hebben aan natuur is nog steeds alleszins de moeite waard. Je mag toch wel te stellen dat Altweerterheide het "groenste dorp" van de gemeente Weert is, waar het dankzij de grote variatie in natuur en landschappen goed toeven en recreëren is.
Zo is hoe we het Wijffelterbroek graag zien. |
Niet eerder is iemand bij mijn weten zo uitgebreid bezig geweest met het beschrijven van de geschiedenis van deze ontginningen. We hebben het dan met name over Karelke, Wijffelterbroek, Delbroek en Hollandia. Kleinere ontginningen zoals Kettingdijk en Eigen erf heb ik summier behandeld en kun je in deze blog vinden door op de betreffende naam te klikken.
Uitzoeken hoe dit allemaal is verlopen, betekende vele uren werk. Ik ben er dan ook lang mee bezig geweest, maar kijk er met veel voldoening op terug nu het klaar is.
Uitzoeken hoe dit allemaal is verlopen, betekende vele uren werk. Ik ben er dan ook lang mee bezig geweest, maar kijk er met veel voldoening op terug nu het klaar is.
Het is niet onopgemerkt gebleven, want de posts over die ontginningen zijn in korte tijd al vaak bezocht en ik heb van meerdere kanten al de suggestie gekregen om die ontstaansgeschiedenis in boekvorm te gieten. Mocht zulks gebeuren dan zal dat een boekwerk worden van bijna 130 pagina's. Maar niets is nog definitief. Ik laat het te zijner tijd wel weten.
De afgelopen maanden heb ik wel meerdere posts geplaatst met vooral paddenstoelen. Bijna wekelijks ben ik met de paddenstoelengroep Weert en Leudal op pad gegaan om opvallende, onopvallende, grote, kleine en vooral bijzondere soorten te vinden. En daarin zijn we wonderwel goed geslaagd. Voor zover je dat (nog) niet gedaan hebt, nodig ik je uit om die berichtjes eens te lezen. Als je HIER op klikt kun je ze uitgebreid bekijken en lezen.
Voor mijn volgers, mijn trouwe bezoekers, degenen die de moeite namen te reageren en verder iedereen die wel eens een bezoekje brengt aan Weert en natuur,
HARTELIJK BEDANKT .........
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenHet is duidelijk te zien en te lezen hoeveel tijd je overal in stopt.
Lijkt mij zeker de moeite waard om verschillende gebieden in boekvorm te gieten.
Groettie van Patricia.
Dank je wel Patricia.
VerwijderenIk stel het zeer op prijs dat je zo'n trouwe bezoeker bent en altijd de moeite neemt om te reageren op een berichtje van mij.
Gerard
Hallo Geer,
BeantwoordenVerwijderenIk heb het gevonden om weer een bericht op je blog te kunnen schrijven dus hier een reactie van mijn kant. 5 jaar alweer dat je bezig bent om de veranderingen en info te beschrijven van de streek waar je woont. Ja, een boek dat zou het wel waard zijn want wat een uitzoekerij om al die info te verzamelen om de lezer te informeren. In elk geval gefeliciteerd met deze mijlpaal.
Groeten,
Roos
Fijn Roos om een reactie van jou te krijgen op deze post.
VerwijderenJe bent een trouwe bezoeker van mijn blog en neemt ook altijd de moeite om even te reageren.
Waarvoor mijn hartelijke dank.
Geer