Deze post wil ik beginnen met een zeker zo bijzonder exemplaar van de Opgeblazen knoopzwam (Ascocoryne inflata). Een zeer sporadisch voorkomende soort, dus het is een tref als je deze vindt.
Opgeblazen knoopzwam |
Deze knoopzwammetjes hebben een doorsnede van maximaal 10 mm en zijn rood tot roodbruin van kleur. Hoewel dit zwammetje, om 100% zeker te zijn, microscopisch onderzocht zou moeten worden, ben ik er nagenoeg zeker van dat dit de Opgeblazen knoopzwam is. Zeer zeldzaam zoals ik zei, want in paddenstoelenkartering.nl wordt in 2014 vermeld dat er tot dan toe slechts 3 vindplaatsen in Nederland zijn waargenomen. Sindsdien is de soort blijkbaar toch toegenomen, want op de site van Loe Giesen worden in de omgeving van Reuver (Li.) alleen al 3 vindplaatsen genoemd......
Grote sponszwam |
Toch is de kans dat je hem hier vindt klein, want hij wordt in onze omgeving zelden waargenomen.
Jonge exemplaren zien er uit als een bloemkool. De Engelsen noemen hem dan ook “Cauliflower mushroom” (bloemkoolzwam). Niet verwarren met ónze zeldzaam voorkomende Bloemkoolzwam.
Jammer natuurlijk dat ie niet in optimale staat verkeert, maar zeker bijzonder omdat ik deze nog nooit eerder vond. Hij parasiteert op wortels van diverse naaldbomen (vooral Spar en Douglas) en op zand of lemig zand. Meestal in de worteloksels van sparren, bijna tegen de stam aan of er net naast.
Detail Grote sponszwam |
Klontjestrilzwam |
Klontjestrilzwam |
Hoewel ik denk dat het klopt, ben ik niet 100% zeker. Ik hou me aanbevolen voor andere suggesties.
De Klontjestrilzwam is een veel voorkomende soort en groeit op een dode stam of tak van loofbomen.
Ze hebben een diameter van 0,2 tot 1 cm . Naarmate de leeftijd vordert, kunnen de vruchtlichamen bruinig worden en uiteindelijk drogen tot een dunne, vernisachtige film.
Stijfselzwam |
Stijfselzwam |
Stinkparasol |
Stinkparasol |
Stinkparasol |
Zandpadvezelkop |
Bij het ouder worden splijt het hoedje meestal. Opvallend zijn de wijd uitstaande grote lamellen. Deze zijn aanvankelijk witgrijs en worden later bruinig. Zoals je uit de naam al kunt afleiden, is het een soort die je zult aantreffen op zure, zandige voedselarme grond en langs of op zandpaden. Het is een vrij algemeen voorkomende soort, die je bijna het hele seizoen door kunt vinden (mei-november).
Bleke moeraszwavelkop |
Bleke moeraszwavelkop |
Een leuk paddenstoeltje om te zien. Je vindt hem tussen veenmos en andere mossen of op ruw strooisel, langs vennen en in natte heidevelden en schrale graslanden.
Het hoedje met een doorsnee van 1-2 cm is gewelfd tot afgevlakt, bleek oranjebruin, met een scherpe, bleekgele rand. De lamellen wittig of grijs-beige tot violetbruin. Afhankelijk van waar ie staat kan de steel wel tot een cm of 10 lang worden. Die is opvallend elastisch en hol, geelbruin, met hier en daar witte vlokken en een oranjebruine basis. Het zwammetje ruikt muf.
Bruine ringboleet |
Het is één van de weinige buisjeszwammen met een ring en het bruine slaat niet op de hoed, maar op de ring. Het is een algemeen voorkomende soort.
De hoed met een doorsnede van 7-12 cm is aanvankelijk klokvormig. Later wordt deze vlakker en vaak krijgt hij ook een kleine, centrale bult. Bij vocht wordt de hoed slijmerig/kleverig en voelt vettig aan. De Engelsen noemen hem dan ook “Slippery Jack” en de Duitsers “Butterpilz”.
Bruine ringboleet |
Ze zijn eetbaar, maar oudere exemplaren zijn nogal sponzig en zitten vaak vol met larven. Daarom worden ook alleen de jongere exemplaren gegeten. Hij wordt gemarineerd, gebakken, gedroogd en gestoofd, maar hier staat hij op de Rode lijst als “gevoelig” , dus ik zou hem met rust laten en er ook anderen van laten genieten.
Tranende franjehoed |
Hij is in Nederland zeer algemeen. Je vindt hem vaak op voedselrijke en humusrijke plaatsen waar de grond is verstoord. Dus langs wegen en paden van bossen, parken, in tuinen en (hoe toepasselijk) ook op kerkhoven schijnt hij veel voor te komen!!!
In Engeland wordt hij "Weeping widow" (huilende weduwe) genoemd. Deze treurige naam refereert naar de “tranen” op de donker gevlekte of gemarmerde lamellen tijdens regenachtig weer.
Vooral de jonge exemplaren tranen. Bij opdrogen laten ze zwarte vlekken achter. Vooral op de franje is dat goed te zien. Hiermee verraadt hij dat hij verwant is aan inktzwammen. Zo’n “traan” is hier rechts te zien.
Tranende franjehoed |
De steel is ca. 10 cm hoog en tot 1 cm dik. Bovenaan is die poederachtig wittig en er is een door sporen zwart kleurende ringzone. De rest van de steel is gelijk aan of iets lichter gekleurd dan die van de hoed en vezelig of schubbig en heeft bruine banden.
In jonge toestand is deze Tranende franjehoed eetbaar. De paddenstoel kan echter moeilijk bewaard worden, omdat hij net als inktzwammen de neiging heeft om snel te vervloeien.
Het viel me laatst op dat ik tijdens een wandeling door het bos nog amper aandacht schonk aan de opvallendste paddenstoel die we hebben: de Vliegenzwam (Amanita muscaria). Blijkbaar ben ik zo druk met andere minder opvallende soorten, dat ik deze algemeen voorkomende soort zo maar voorbij loop. Schande eigenlijk, want ze zijn vaak prachtig om te zien. Deze viel echter dusdanig op, dat ik hem wel móest fotograferen. Het is nog een puntgaaf exemplaar zoals je zelden ziet, met een fel rode hoed met witte stippen, maar het was vooral de schitterende kraag met geel randje die zo op viel.
Wil je er toch wat meer over lezen, dan kun je eens kijken op Herfst 2014.......Padenstoelentijd deel 1. Hier zie je de verschillende fases in de ontwikkeling van deze soort.
Helaas geen kabouter gezien die bij die rooie aan het wippen was. Meer geluk had ik bij deze Schubbige bundelzwammen in het Belgische Lozen. Daar trof ik een vrolijk gezelschap aan, waar ik jullie mee wil laten kennismaken middels deze foto.........
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenMooie bijzondere soorten laat je zien.
Warempel ze bestaan toch echt, ik moet toch beter kijken of luisteren ;-))
Mooi Geer wat je allemaal laat zien.
Groettie van Patricia.
Zoals ik wel eens vaker zeg: "we kijken wel maar zien niks", geldt zeker voor paddenstoelen. We lopen er zo gemakkelijk aan voorbij, omdat we er niet op letten....
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de reactie.
Gerard