In de secundaire waterloop "Leegbroek", die via een buis onder de Venboordstraat doorloopt naar de Kranglossing (deze mondt iets verder uit in de Tungelroyse beek), zag ik veel in bloei staande Waterviolier. Een goed teken, want Waterviolier is een echte indicatorsoort voor kwel. Kwel is grondwater dat vanuit de diepte door druk omhoog borrelt en in slootjes en plasjes aan de oppervlakte komt. Omdat het de bedoeling is dat dit gebiedseigen water zo lang mogelijk wordt vastgehouden, zorgt een stuw voor een geleidelijke en gecontroleerde afvoer naar deze lossing.
De volgende stap in de Krang betrof herstelwerkzaamheden in het andere kerngebied: de Roukespeel. Daarmee is men in oktober van het vorig jaar begonnen en daar gaat deze post dus over.
Vroeger was de Roukespeel een zogenaamd doorstroommoeras: een met bos en moeras dichtgegroeid beekdal met een zeer trage afwatering. Het streven is nu om dat moeraskarakter weer enigszins te herstellen, zodat het gebied steeds meer als klimaatbuffer gaat werken. Natte natuur werkt namelijk als een soort spons; in periodes met veel regen neemt het gebied water op en houdt het vast, zodat in droge periodes dit water langzaam kan worden afgegeven. Daardoor wordt het risico op wateroverlast en het effect van langdurige droogte in de omgeving kleiner.
Al in 2013 is er een belangrijke stap genomen door het scheiden van de afvoer van water. Water uit de landbouwgebieden stroomt sindsdien door de Nieuwe Leukerbeek en het schone kwel-/regenwater uit Moeselpeel, Kootspeel en Roeventerpeel gaat via de Oude Leukerbeek.
De Nieuwe Leukerbeek met voedselrijk water is al in 2013 om het gebied geleid. (foto mei 2023)
De Oude Leukerbeek met gebiedseigen water, gezien vanaf brug bij de Grotekouseykweg.
De Oude Leukerbeek aan de noordzijde van het ven heeft nu een hoge waterstand.
Ook in de Nieuwe Leukerbeek is een hoge waterstand te zien (mei 2023).
Ten oosten van het ven komen de Nieuwe- en Oude Leukerbeek weer samen.
Waar de oude beek uitmondt in de nieuwe beek, zorgt een kantelstuw ervoor dat het water zo lang mogelijk wordt vastgehouden en gereguleerd wordt afgevoerd. Het is de bedoeling dat de Oude Leukerbeek ook nog verondiept wordt, maar dat heeft men voorlopig nog uitgesteld.
Er is echter nog meer nodig om ervoor te zorgen dat het water minder snel het gebied verlaat.
Dat hoopt men bereiken door:
• het op twee plekken doorsteken van de grondwal met begroeiing bij het Roukespeelven, zodat de Oude Leukerbeek weer verbonden wordt met het ven en het water heel langzaam kan doorstromen en de waterkwaliteit in het ven zal ongetwijfeld verbeteren. De grondwal zorgde voor een afscheiding van het ven en de oude beek.
• het minder diep maken (verondiepen) van de bermgreppels langs de Grotekouseykweg zodat water minder snel het gebied verlaat.
• het plaggen van fosfaatrijke gronden en het chopperen (het ondiep plaggen) van bestaande wei-/hooilanden in de directe omgeving, zodat karakteristieke plantensoorten meer ontwikkelkansen krijgen.
• het plaggen van fosfaatrijke gronden en het chopperen (het ondiep plaggen) van bestaande wei-/hooilanden in de directe omgeving, zodat karakteristieke plantensoorten meer ontwikkelkansen krijgen.
Roukespeel in mei 2013
De doorgestoken grondwal aan de westzijde van het Roukespeelven (foto mei 2023)
verondieping van de bermgreppels langs de Grote Kouseykweg heeft meteen gevolgen.
Dit weiland aan de Grotekouseyckweg moet nog gechopperd worden. Dat geldt ook nog voor 2 verderop gelegen percelen richting Zigzagweg. Omdat het er nu nog te nat is om met machines te rijden, is dat deel van het werk naar de zomer van 2023 verplaatst, dus nu kunnen we nog even ervan genieten van dit bloemtapijt. Chopperen is een vorm van minimaal plaggen. Er wordt alleen een dunne laag organisch materiaal afgevoerd. Door het chopperen ontstaat wel een meer schrale situatie, die goed blijkt te zijn voor de ontwikkeling van vochtige hooilandsoorten. De natte, kruidenrijke en gevarieerde omstandigheden maken dat de vegetaties van groot belang zijn voor o.a. insecten (als dagvlinders, sprinkhanen) en verscheidene, vaak kwetsbare vogelsoorten.
Weiland aan de Zigzagweg dat wel al grotendeels geplagd is
Weiland aan de Zigzagweg waar al geplagd is.
De verondiepte en afgedamde bermsloot zorgt voor ondergelopen hooigraslanden.
Het zijn nu met name boterbloemen, maar ook zag ik Pinksterbloemen en Koekoeksbloemen
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenMooie uitleg geef je.
Werk verricht maar wel subtiel. te werk gegaan.
Het gele veld is echt leuk om te zien.
Boterbloemen vind ik leuk, geeft voor mij echt de lente weer.
Groettie van Patricia.
de natuur is nu idd op zijn moois
BeantwoordenVerwijderenHallo Gerard, Weer een mooi gebied terug gebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Althans zo veel mogelijk. Na deze werkzaamheden is het afwachten of het heeft gewerkt. In elk geval dank voor de uitgebreide uitleg met fraaie foto's van het gebied.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Bedankt voor de reactie Roos. Ik ben ook benieuwd hoe het er straks uit zal zien en of het idd. het gewenste resultaat geeft
VerwijderenHet is altijd goed als men aan de natuur denkt en dat is wat ze hier dan ook goed doen. Je uitleg met de foto's daarbij geeft dan ook de werken goed weer. Hou ook van de bloemenweide die nu zo mooi kleurt. Het begint nu ook echt zijn vorm te krijgen. Gezien de vorige post van je. Groetjes, Tine
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Tine voor je reactie
BeantwoordenVerwijderenHopelijk is alles goed met je. Groetjes Caroline
BeantwoordenVerwijderenJa hoor, niks aan de hand.
BeantwoordenVerwijderenHeb alleen nu even niets te melden. Ben met andere dingen bezig.