Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


woensdag 24 mei 2023

Roukespeel 2023

 In september van het afgelopen jaar heeft Natuurmonumenten in het Laagbroek (een kerngebied van natuurgebied "de Krang" in Swartbroek) werkzaamheden verricht met als doel vernatting van het gebied. De genomen maatregelen beïnvloeden alleen het Laagbroek zelf en hebben dus geen effect op de omliggende percelen. Wie geen weet heeft van die werkzaamheden, zal daar niet veel van gemerkt hebben, want men is bewust niet rigoureus te werk gegaan.  Dat kun je HIER nog eens nalezen.
Er zijn dus slechts kleine aanpassingen gemaakt zoals het dempen en afdichten van de talloze afwateringssloten en slootjes. Op enkele plaatsen zijn (boeren)stuwtjes aangelegd om de waterstand goed te kunnen reguleren en voorden (doorwaadbare plaatsen met verstevigde bodem) zorgen voor een goede geleidelijke doorstroming en afwatering naar de lager gelegen gebieden in het Laagbroek.
In de secundaire waterloop "Leegbroek", die via een buis onder de Venboordstraat doorloopt naar de Kranglossing (deze mondt iets verder uit in de Tungelroyse beek), zag ik veel in bloei staande Waterviolier. Een goed teken, want Waterviolier is een echte indicatorsoort voor kwel. Kwel is grondwater dat vanuit de diepte door druk omhoog borrelt  en in slootjes en plasjes aan de oppervlakte komt. Omdat het de bedoeling is dat dit gebiedseigen water zo lang mogelijk wordt vastgehouden, zorgt een stuw voor een geleidelijke en gecontroleerde afvoer  naar deze lossing.

De volgende stap in de Krang betrof herstelwerkzaamheden in het andere kerngebied: de Roukespeel. Daarmee is men in oktober van het vorig jaar begonnen en daar gaat deze post dus over.
Vroeger was de Roukespeel een zogenaamd doorstroommoeras: een met bos en moeras dichtgegroeid beekdal met een zeer trage afwatering. Het streven is nu om dat moeraskarakter weer enigszins te herstellen, zodat het gebied steeds meer als klimaatbuffer gaat werken. Natte natuur werkt namelijk als een soort spons; in periodes met veel regen neemt het gebied water op en houdt het vast, zodat in droge periodes dit water langzaam kan worden afgegeven. Daardoor wordt het risico op wateroverlast en het effect van langdurige droogte in de omgeving kleiner. 

Al in 2013 is er een belangrijke stap genomen door het scheiden van de afvoer van water. Water uit de landbouwgebieden stroomt sindsdien door de Nieuwe Leukerbeek en het schone kwel-/regenwater uit Moeselpeel, Kootspeel en Roeventerpeel gaat via de Oude Leukerbeek. 
De Nieuwe Leukerbeek met voedselrijk water is al in 2013 om het gebied geleid. (foto mei 2023)
De Oude Leukerbeek met gebiedseigen water, gezien vanaf brug bij de Grotekouseykweg.
De Oude Leukerbeek aan de noordzijde van het ven heeft nu een hoge waterstand.
Door deze hoge waterstand  staat een onlangs geplagd weiland grotendeels onder water.
Ook in de Nieuwe Leukerbeek is een hoge waterstand te zien (mei 2023).
Ten oosten van het ven komen de Nieuwe- en Oude Leukerbeek weer samen.
Waar de oude beek uitmondt in de nieuwe beek, zorgt een kantelstuw ervoor dat het water zo lang mogelijk wordt vastgehouden en gereguleerd wordt afgevoerd. Het is de bedoeling dat de Oude Leukerbeek ook nog verondiept wordt, maar dat heeft men voorlopig nog uitgesteld. 
Er is echter nog meer nodig om ervoor te zorgen dat het water minder snel het gebied verlaat. 
Dat hoopt men bereiken door: 
• het op twee plekken doorsteken van de grondwal met begroeiing bij het Roukespeelven, zodat de Oude Leukerbeek weer verbonden wordt met het ven en het water heel langzaam kan doorstromen en de waterkwaliteit in het ven zal ongetwijfeld verbeteren. De grondwal zorgde voor een afscheiding van het ven en de oude beek.
• het minder diep maken (verondiepen) van de bermgreppels langs de Grotekouseykweg zodat water minder snel het gebied verlaat.
• het plaggen van fosfaatrijke gronden en het chopperen (het ondiep plaggen) van bestaande wei-/hooilanden in de directe omgeving, zodat karakteristieke plantensoorten meer ontwikkelkansen krijgen.
Roukespeel in mei 2013
Roukespeel in mei 2023
De doorgestoken grondwal aan de westzijde van het Roukespeelven  (foto mei 2023)
De doorgestoken grondwal aan de oostzijde van het Roukespeelven zorgt voor uitstroom.
 
De genomen maatregelen zorgen samen met de overvloedige regenval voor natte omstandigheden
 
verondieping van de bermgreppels langs de  Grote Kouseykweg  heeft meteen gevolgen.

De plannen zijn onderdeel van het klimaatbuffer- en natte natuurparelbeleid van de Provincie Limburg, waarbij verschillende organisaties samenwerken aan het bestrijden van verdroging in de belangrijkste natte natuurgebieden in Limburg.  Aannemer Roodbeen is in opdracht van Natuurmonumenten al in oktober vorig jaar begonnen met de werkzaamheden en hoewel de overvloedige regenval van de afgelopen maanden heeft gezorgd voor enige vertraging is men nu (mei 2023), met uitzondering van de directe omgeving van de Grotekouseykweg en de percelen tot aan de verderop gelegen Zigzagweg, toch nagenoeg klaar. 
Dit weiland aan de Grotekouseyckweg moet nog gechopperd worden. Dat geldt ook nog voor 2 verderop gelegen percelen richting Zigzagweg.  Omdat het er nu nog te nat is om met machines te rijden, is dat deel van het werk naar de zomer van 2023 verplaatst, dus nu kunnen we nog even ervan genieten van dit bloemtapijt. Chopperen is een vorm van minimaal plaggen. Er wordt alleen een dunne laag organisch materiaal afgevoerd. Door het chopperen ontstaat wel een meer schrale situatie, die goed blijkt te zijn voor de ontwikkeling van vochtige hooilandsoorten. De natte, kruidenrijke en gevarieerde omstandigheden maken dat de vegetaties van groot belang zijn voor o.a. insecten (als dagvlinders, sprinkhanen) en verscheidene, vaak kwetsbare vogelsoorten. 
Weiland aan de Zigzagweg dat wel al grotendeels geplagd is
Weiland aan de Zigzagweg waar al geplagd is.
De verondiepte en afgedamde bermsloot zorgt voor ondergelopen hooigraslanden.
De natte omstandigheden zorgen  wel voor een kleurrijk bloementapijt.
Het zijn nu met name boterbloemen, maar ook zag ik Pinksterbloemen en Koekoeksbloemen

8 opmerkingen:

  1. Hoi Geer.

    Mooie uitleg geef je.
    Werk verricht maar wel subtiel. te werk gegaan.

    Het gele veld is echt leuk om te zien.
    Boterbloemen vind ik leuk, geeft voor mij echt de lente weer.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerard, Weer een mooi gebied terug gebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Althans zo veel mogelijk. Na deze werkzaamheden is het afwachten of het heeft gewerkt. In elk geval dank voor de uitgebreide uitleg met fraaie foto's van het gebied.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de reactie Roos. Ik ben ook benieuwd hoe het er straks uit zal zien en of het idd. het gewenste resultaat geeft

      Verwijderen
  3. Het is altijd goed als men aan de natuur denkt en dat is wat ze hier dan ook goed doen. Je uitleg met de foto's daarbij geeft dan ook de werken goed weer. Hou ook van de bloemenweide die nu zo mooi kleurt. Het begint nu ook echt zijn vorm te krijgen. Gezien de vorige post van je. Groetjes, Tine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hopelijk is alles goed met je. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja hoor, niks aan de hand.
    Heb alleen nu even niets te melden. Ben met andere dingen bezig.

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief