Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


zondag 25 november 2012

Sarsven

Het natuurherstel van De Banen vormde de basis voor het verdere landschapsherstel van de overige vennen in het gebied. Door dit grote herstelproject, onderdeel van het Peelvenenproject, zijn De Banen, het Sarsven, de Schoorkuilen en de Kwegt tot één groot aaneengesloten natuurgebied omgevormd. Hoewel er tegenwoordig kanaal Wessem-Nederweert en de autoweg tussen liggen, sloot het Sarsven oorspronkelijk aan op het Roeventerpeelven.


Natuurherstel heeft niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor de natuurbeléving, want het is hier nu heerlijk toeven in de omgeving. In 2009 heeft Stichting het Limburgs Landschap het laatste deel van het Sarsven aangekocht. Daarna is ook dit ven opgeschoond. Het Sarsven en de Banen krijgen alleen nog natuurlijk water, regenwater en het belangrijkste het eigen kwelwater.


kruipende moerasweegbree
Nu de herstelwerkzaamheden nagenoeg voltooid zijn, kun je er heerlijk wandelen en sinds kort is er een knup- pelbrug, een prachtig uitkijkpunt en vogelkijkscherm.

De herstelmaatregelen leiden tot een spectaculaire terugkeer van tal van (zeer) zeldzame planten en dieren. Al snel hebben verloren gewaande plantjes, zoals de zeer zeldzame kruipende moerasweegbree, moerashertshooi, zonnedauw, grote waterweegbree en gagel zich weer laten zien. Het belooft dus veel voor de toekomst.

3 opmerkingen:

  1. Beste Geer vanne Smeed,
    Mogelijk ken je mijn broer Piet Van den Munckhof die heel wat uren werk in jou omgeving heeft liggen.
    Nu gepensioneerd en nog steeds natuurlijk fervent natuur liefhebber.
    Pracht foto's toon je altijd.
    Zag je bij toeval op de blog van Aritha...
    Groetjes van een oud–Limburger uit Horst,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mariette. Wat leuk dat je reageert op mijn post. Over de Peel en peelvenen heb ik ook het nodige verteld. Een interessant onderwerp. En nee, ik heb je broer niet gekend.
    Wat betreft jouw interesse, ik heb ook al heel wat posts geschreven over paddenstoelen. Niet over champignons overigens. Mocht je interesse hebben, kijk dan eens op :
    https://weertnatuur.blogspot.com/search/label/paddenstoelen

    Geer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Geer,
      Mijn broer was bioloog en hij publiceerde boeken en schreef voor tijdschriften.
      Wij beiden schreven ons university text boek over het kweken van commerciële paddenstoelen. Ook gepensioneerd en ons boek is enkel om Pieter's intellect achter te laten voor anderen... We deden self publishing met print on demand voor de hele wereld. Niet de makkelijkste manier maar we wilden het betaalbaar houden voor elk werelddeel.
      Geniet van het fotograferen!
      Mariette

      Verwijderen

Blogarchief