Afgelopen donderdag, 24 september 1915, las ik in Dagblad de Limburger dat de wethouder van ruimtelijke zaken in Weert een poging gaat doen de natuurverenigingen en ontgronder Kuypers van de CZW op één lijn te laten komen. De krant heeft het over een verschil van mening omtrent het al dan niet aanpassen van het bestemmings- plan en de afstand die minstens moet worden aangehouden tot de Kruispeel.
Als men niet tot overeenstemming komt en de plannen dreigen door te gaan, zullen de natuurverenigingen dat ongetwijfeld juridisch aanvechten, dus het eind is nog niet in zicht.
Panorama van de Kruispeel vanaf het uitkijkpunt aan de Zuid-Willemsvaart |
De Kruispeel is ruwweg het gebied tussen de Zuid-Willemsvaart, Heihuisweg, Diesterbaan, Vetpeelweg.
Het hoogveen in de Kruispeel is door turfwinning (tot eind 19e eeuw) volledig verdwenen en het laagveen grotendeels.
Kruisbergen tussen Herenvennenweg - Heihuisweg |
Kruisbergen tussen Herenvennenweg en Heihuisweg |
In een dennenbos langs de Herenvennenweg tot aan de Heihuisweg hadden de "Pruuse begiêne" (zusters Ursulinen ) uit de stad hun buitengoed. Deze zusters uit Dorsten (Westfalen) hadden zich in 1876 in Weert gevestigd, omdat ze vanwege de zogenaamde "Kulturkampf" in Duitsland moesten uitwijken.
Kloosterorde der Ursulinen in Weert in 1937 |
In Weert werden ze met open armen ontvangen, want ondanks de inspanningen van de Birgittinessen, bleek, dat een aanzienlijk deel van de meisjes nog geen onderwijs kreeg. Er waren te weinig zusters met onderwijsbevoegdheid. Daarom nodigde deken Boermans de zusters uit naar Weert te komen, om hier onderwijs te geven.
Poort die toegang geeft tot het voormalige buitengoed |
Ongeveer in het midden van het bos stonden verschillende gebouwtjes met centraal gelegen een soort “Calvarieberg”; een heuvel met daarop een groot houten kruis.
Restanten van het buitengoed der Zusters Ursulinen |
Laatste restanten van een gebouwtje. |
Op deze kaart van 1901 zie je de recht gegraven beek in het Kruispeelgebied |
Ook op onderstaande kaart van 1892 zie je de gegraven bovenloop van de Tungelroyse beek. De beek die door de Kruispeel stroomt is dus toentertijd niet gegraven voor de afwatering vanwege ontginningen door Eigen Erf, zoals wel eens beweerd wordt. Waarom dan wel, zo kun je je afvragen? De reden daarvan ligt aan de andere kant van het kanaal. Dat was echter niet vanwege de zinkfabriek, want die startte in 1892. Nee, dat was vanwege een vloeiweidencomplex ten zuiden van Hamont en de vloeiweiden op de Belgische Lozerheide. Het water dat vrij kwam na de bevloeiing moest afgevoerd worden en dat kon door de "Tungelroyse beek" in de Kruispeel te graven die verder stroomafwaarts uitmondde in de Kalverpeel en Spikke. Daarvoor moest wel een duiker geplaatst worden onder de Zuid-Willemsvaart. Op een waterschapskaart van 1877 van waterschap Valkenswaard-Oost is dat gedeelte van de recht gegraven beek al te zien. In een eerdere blog heb ik daar al iets over geschreven. Je vindt in die post ook de betreffende kaart.
Ook op deze militaire kaart van 1892 zie je de beek al door de Kruispeel lopen. |
Hoewel er al in 1904 een plan van de Heidemaatschappij klaar lag voor de ontginning van de Kalverpeel en Spekke, is daarmee pas begonnen in 1914. De grond werd gepacht door de NV Hollandia. Toen is ook het laatste stuk beek van de Diesterbaan tot aan de uitmonding van de Tungelroyse beek gegraven. Dit gebeurde onder meer door de Spekkebeek, (vanaf het punt waar die bij de Diesterbaan onder de Weerterbeek door liep tot aan de Wijffelterbroekdijk), te normaliseren en uit te diepen. Tijdens de ontginning van het Wijffelterbroek waren de Spekkebeek en een andere kleine beek (de Rietloop) al vanaf dat punt tot aan de Heltenboschdijk rechtgetrokken, verbreed en uitgediept. Hoewel er oorspronkelijk ook plannen waren om visvijvers in de Spekke aan te leggen, heeft men hier uiteindelijk toch van af gezien (*bron: Kanton Weert, 24 september 1904). De NV. Hollandia had andere plannen met het gebied.
NV Hollandia was een fabriek in Vlaardingen die gecondenseerde melk produceerde. Vanwege de benodigde grote hoeveelheid bietsuiker, had ze grond nodig voor de productie van suikerbieten en ze liet o.a. haar oog vallen op de Kalverpeel in Altweerterheide. De pachtprijs en de nabijheid van de Zuid-Willemsvaart (transport) speelden hierin waarschijnlijk de grootste rol. Het ontginningsgebied in de Kalverpeel wordt daarom "Hollandia" genoemd. Aan de bouwstijl van de boerderijen (Centrum, Peel-, Biet- Beekwoning en Voorhoeve) is deze westelijk Zuid-Hollandse invloed nog merkbaar. Deze bouwstijl behoort tot het hallehuistype. Vooral Centrum verkeert nog zo goed als in originele staat.
Als je de volledige geschiedenis van Ontginning Hollandia wil lezen, moet je op deze link klikken.
Als je het natuurgebied verlaat, begint bij Golfbaan Crossmoor de beek te meanderen. |
In de tijd van voedselschaarste gedurende de Eerste Wereldoorlog kwam de beweging "Eigen Erf" op. De Limburgse afdeling ontstond in 1917 met als zetel Roermond. Boerenleiders en bevorderaars van ontginningen in Limburg waren de leidende krachten. Anders dan elders in Nederland had de organisatie in Limburg eigen statuten. Men kocht, pachtte of nam gronden in erfpacht teneinde deze, eventueel na ontginning of verbetering, op gemakkelijke betalingsvoorwaarden weer door te geven aan land- en tuinbouwers, in het bijzonder voor het kleinbedrijf. In feite was de vereniging een soort grondbank. Men gaf aandelen à f 100,- uit (in 1925 waren er ongeveer 1275 geplaatst en de Centrale Boerenleenbank verleende een crediet van f100.000,-).
In 1920 begon de Provinciale Limburgsche Vereniging “Eigen Erf” met de ontginning van een groot deel van de Kruispeel namelijk 59 ha. Dit was hun eerste aankoop in Limburg. Afwateringssloten werden aangesloten op de beek en zorgden voor de noodzakelijke afwatering van het gebied.
Het gehele terrein van 210 ha. was voorheen eigendom van J.M.L. (Leo) de Sauvage Vercour, chevalier uit Luik (bron: Nieuwe Koerier 28/3/1891). Het goed werd beheerd door rentmeester/opzichter Peter Ceresa. Diens vader Franciscus Ceresa (1785-1868) kwam uit een familie van glazenmakers, die oorspronkelijk in Verdabbio (Zwitserland) woonde en zich omstreeks 1810 in Neeritter vestigde. Franciscus trouwde daar voor de derde keer met Anna Elisabeth Linssen uit Neeritter. Hij kreeg in totaal 18 kinderen. Peter is geboren in 1844 en was het 16e kind in het 3e huwelijk.
Ceresa in 1990 |
Ruïne Ceresa in 2015 |
De laatste die boerderij Ceresa bewoonde was de familie Tonnaer die uit België kwam. Deze familie kwam oorspronkelijk uit Thorn. Tonnaer is met het boerenwerk gestopt, omdat er geen opvolger was en is in de jaren '70 verhuisd naar Someren. Ceresa werd verkocht aan een zekere Gruythuyzen, die het weer verkocht aan Pierre Wolters (Stienekes Pier) uit Stramproy. Deze was getrouwd met een "hei-jer maegdje" namelijk Mien Bosch (van Duuër Bosch). Ze deden daar aan koudegrondtuinbouw, o.a. bonen, spruiten en later ook asperges. Nadien is Ceresa overgenomen door zoon Jan. Enkele jaren geleden heeft er een grondruil plaatsgevonden met de CZW, die daar nu verder kan gaan met haar zandwinning.
Pierre en later ook zoon Jan zijn in Stramproy blijven wonen, zodat de boerderij al die jaren onbewoond is gebleven en verworden is, tot wat je op de foto’s ziet: een ruïne. Het zou toch mooi zijn als het voormalige statige huis behouden zou blijven als herinnering aan het verleden, maar ik vrees het ergste........
Sint Janshoeve, afgebroken |
Eigen Erf plaatste bij voorkeur grote gezinnen op de boerderijen: om ze van een kant te steunen en bij het groter worden van de kinderen hadden de ouders ook voldoende goedkope (hulp-) krachten!
Op de 59 ha. in cultuur gebrachte grond van Eigen Erf kwamen slechts twee boerderijen te liggen, namelijk de Sint Janshoeve en de Sint Petrushoeve. De resterende grond was alleen geschikt voor dennencultuur (70 ha.) en de overige 80 ha. moest nog ontgonnen worden.
Op donderdag 5 juli 1923 was de plechtige inzegening van de boerderijen en landerijen (bron: Kanton Weert). Ze werden bewoond door Pier Jacobs (uit Obbicht) en Wullem Peeters (uit Stevensweert).
Later woonden hier Sjeng Rietjens (Dikke Zjeng) die trouwde met To (dochter van Wullem Peeters) en Zjang Jacobs, die trouwde met Lies Halfers (van Wieke Duur van de Voorhoeve).
Sint Jozefhoeve, 1990 |
Sinds 1988 ligt op dit, nog geen 100 jaar geleden ontwikkeld landbouwgebied, Golfbaan "Crossmoor". De St Jozefhoeve maakt daar geen deel van uit. "Dankzij" de nieuw geplande activiteiten rondom de CZW , zal het gebied rondom Ceresa straks nog uit één waterplas bestaan en zijn er, als er niet opgepast wordt, problemen te voorzien voor de waterhuishouding in de Kruispeel.
Na de ontginningen in het oorspronkelijke Kruispeelgebied is uiteindelijk nog slechts zo’n 35 ha. natuurgebied over gebleven. Het is eigendom van Natuurmonumenten en het beheer van de Tungelroyse beek gebeurt door Waterschap Peel en Maasvallei. Hoewel het gebied bij het kanaal wat opener is gemaakt, bestaat het grotendeels nog uit (berken)bos met een ruige onderbegroeiing aan de ene, en aangeplante eiken, berken, dennen en sparren aan de andere kant van de beek.
Vanaf de Lozerweg is de vernatting aan de westkant door afplaggen goed te zien. |
Door de lage ligging ten opzichte van de omgeving en het kanaal ontvangt de Kruispeel kwel uit de Hoge Kempen en kanaalkwel van de Zuid-Willemsvaart. Door de geringe ontwatering, moet het gebied oorspronkelijk dan ook een hoge waterstand hebben gehad en kletsnat zijn geweest.
Om het gebied te ontwateren, werden voor de ontginning ervan rond 1920 (ontwaterings)sloten aangelegd en aangesloten op de Tungelroyse beek. Ook de (industriële) grondwaterwinning rond Weert en in Budel-Dorplein (vanaf de jaren ‘50 tot 2003) had een grondwaterdaling van maar liefst 60-100 cm tot gevolg.
Verder zuidelijk zie je in het bos vooral pitrus en pijpenstrootje als bodembedekkers |
Aan de erg droge oostkant groeien met name eiken, berken en sparren. Je ziet er veel varens. |
Een in 2000 aangelegd ven gezien vanaf de Lozerweg |
De beek door het natuurgebied heeft men recht gegraven over een lengte van ongeveer 1 km . |
Een ander groot probleem is dat de bodem en het grond- en oppervlaktewater ernstig vervuild zijn geraakt door de jarenlange lozing van vervuild water (cadmium en zink) door de Zinkfabriek en eutrofiëring door (over)bemesting van de (landbouw)gronden in de naaste omgeving.
De grote sanering van de Tungelroyse beek die in 2012 werd afgesloten, heeft (nog) niet het effect dat men voor ogen heeft. De historische verontreiniging van de bodem en het grondwater in het bovenstroomse gebied (dus ook de Kruispeel) is blijkbaar dusdanig groot, dat ondanks dit miljoenenproject het water toch steeds weer verontreinigd wordt.
Om de verspreiding van de verontreiniging vanuit de Kruispeel naar benedenstroomse delen van de beek enigszins te beperken, heeft het Waterschap in 2010 o.a. iets verderop een slib- zandvang aangelegd. Een slib-zandvang is een flinke verbreding van de beek. Hierdoor stroomt het water langzamer en kunnen vervuilde deeltjes naar de bodem zinken. Het schonere water kan vervolgens verder stromen.
De verdroging en verontreiniging hebben de Kruispeel tot een kwetsbaar gebied gemaakt. Het is dan ook niet vrij toegankelijk.
Hoewel de beek gesaneerd en heringericht is, is de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater nog steeds niet goed en is van vernatting in het gebied door een (gewenste) peilverhoging van minimaal 50 cm nog absoluut geen sprake. Het is niet alleen van belang het vervuild water in de beek te laten stromen, maar zolang de Zinkfabriek haar afvoerwater met zware metalen via de beek afvoert, is stuwing en/of waterinlaat door de Tungelroyse beek niet mogelijk of in elk geval beperkt. Om die reden heeft men de beek in het gebied over een lengte van 1 km. niet laten meanderen, maar heringericht met een 2 fasenprofiel (te vergelijken met een zomerbed en een winterbed van een rivier). Zo is de af- en doorstroommogelijkheid beter en wordt voorkomen dat water uit de beek in het gebied terecht kan komen.
Dat is ook de reden dat de activiteit van een bever aldaar niet gewenst is en elke nieuw ontstane dam wordt dan ook consequent verwijderd.
Aan de rand van het afgeplagde en natste gedeelte (aan de kanaalkant) vond ik behalve een ruige rietkraag hier en daar wat galigaan, drijvend fonteinkruid, moerasandoorn en zowaar op enkele plekjes moerashertshooi. Moerashertshooi staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Het is een plant van ondiep water en periodiek droogvallende, matig voedselarme grond.
Aan de oostkant, tussen landgoed Les Beaux Champs (“D'n Advekoat”) en de beek vind je aangelegde sloten en slootjes met rabatten en een aanplant van met name eiken, berken, sparren en dennen. Door de aanleg van een regelbare stuw en een vaste overlaat in de Beauchamplossing (parallel lopend met de Lozerweg en bij de duiker uitmondend in de Tungelroyse beek ), heeft Natuurmonumenten al in 1994 geprobeerd het water vast te houden. Dit is echter bij lange na niet voldoende......
De sloot op bovenstaande foto mondt hierin uit. De kleur van het water is veelbetekenend!!!!!
In het gedeelte tussen Beauchamps staan opvallend veel varens (brede stekelvaren) tussen de bomen. Hier is goed te zien hoe droog het gebied is.
Overleg over de aankoop van landgoed Beauchamps en verplaatsing van het Straalbedrijf duurt al vele jaren, maar stilaan komt men tot overeenstemming.
Na een paar bezoekjes aan de Kruispeel is duidelijk geworden dat hier nog veel moet gebeuren. Met name het oplossen van de verontreiniging met cadmium en zink is er een van de lange adem. Nu de al ernstige verdroging van het gebied mogelijk alleen maar zal toenemen door de plannen bij de CZW, ziet het er niet rooskleurig uit.
*************************************** 22 Januari 2016 was voor Grenspark Kempen~Broek een gedenkwaardige dag. Op die dag werd namelijk in bijzijn van o.a. provincie Limburg, de gemeentes Weert en Cranendonck en vertegenwoordigers van Ark Natuur- ontwikkeling, Natuurmonumenten en andere belanghebbenden door Straalbedrijf Cuijpers getekend voor een kavelruil. Eindelijk..................Toch duurde het nog tot april 2018 voordat alles in kannen en kruiken was en men kon beginnen met de werkzaamheden.
Meer weten? Lees dan: "Landgoed de Advocaat" van 25 maart 2020.
***************************************
De grote sanering van de Tungelroyse beek die in 2012 werd afgesloten, heeft (nog) niet het effect dat men voor ogen heeft. De historische verontreiniging van de bodem en het grondwater in het bovenstroomse gebied (dus ook de Kruispeel) is blijkbaar dusdanig groot, dat ondanks dit miljoenenproject het water toch steeds weer verontreinigd wordt.
Het water kan bezinken in deze slib- zandvang |
Het Bosven is rond 2000 opgeschoond. Het waterpeil stond bij mijn bezoek op 32,10 m. |
Hoewel de beek gesaneerd en heringericht is, is de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater nog steeds niet goed en is van vernatting in het gebied door een (gewenste) peilverhoging van minimaal 50 cm nog absoluut geen sprake. Het is niet alleen van belang het vervuild water in de beek te laten stromen, maar zolang de Zinkfabriek haar afvoerwater met zware metalen via de beek afvoert, is stuwing en/of waterinlaat door de Tungelroyse beek niet mogelijk of in elk geval beperkt. Om die reden heeft men de beek in het gebied over een lengte van 1 km. niet laten meanderen, maar heringericht met een 2 fasenprofiel (te vergelijken met een zomerbed en een winterbed van een rivier). Zo is de af- en doorstroommogelijkheid beter en wordt voorkomen dat water uit de beek in het gebied terecht kan komen.
Het begin van deze beverdam bestaat hier vooral uit riet |
Het grootste deel van het "broekbos" aan de westkant (wat het in mijn ogen niet meer is), met vooral zachte berk, heeft een bijna ondoordringbare onderbegroeiing van met name pitrus en pijpenstrootje. Ook de afgedichte slootjes staan droog en zijn dichtgegroeid. Vlak bij het bosven vond ik hier en daar wat plukjes galigaan, drijvend fonteinkruid en haakveenmos. Niet om echt vrolijk van te worden wat je hier ziet.
moerashertshooi |
Een sterk vervuilde afwateringssloot bij landgoed Beauchamps. |
De sloot op bovenstaande foto mondt hierin uit. De kleur van het water is veelbetekenend!!!!!
In het gedeelte tussen Beauchamps staan opvallend veel varens (brede stekelvaren) tussen de bomen. Hier is goed te zien hoe droog het gebied is.
De vervallen monumentale woning op het landgoed |
Na een paar bezoekjes aan de Kruispeel is duidelijk geworden dat hier nog veel moet gebeuren. Met name het oplossen van de verontreiniging met cadmium en zink is er een van de lange adem. Nu de al ernstige verdroging van het gebied mogelijk alleen maar zal toenemen door de plannen bij de CZW, ziet het er niet rooskleurig uit.
*************************************** 22 Januari 2016 was voor Grenspark Kempen~Broek een gedenkwaardige dag. Op die dag werd namelijk in bijzijn van o.a. provincie Limburg, de gemeentes Weert en Cranendonck en vertegenwoordigers van Ark Natuur- ontwikkeling, Natuurmonumenten en andere belanghebbenden door Straalbedrijf Cuijpers getekend voor een kavelruil. Eindelijk..................Toch duurde het nog tot april 2018 voordat alles in kannen en kruiken was en men kon beginnen met de werkzaamheden.
Meer weten? Lees dan: "Landgoed de Advocaat" van 25 maart 2020.
***************************************
Hallo Gerard, na het lezen van dit blog krijg ik het idee dat er nog weinig echte natuur over is gebleven. Dat de afwatering van de zinkfabriek nog steeds plaatsvindt bevreemd mij ten zeerste. Mag dit nog steeds? Een kennis van mij woont in Budel-dorplein en nog niet zo lang geleden is bij haar en alle andere tuinen de vervuilde grond afgegraven en gesaneerd dus niet erg gezond die leefomgeving. Ook treurig om te lezen dat over de vele jaren dus elke keer weer geweld is aangedaan aan de natuur en deze stelselmatig wordt verkleind met diverse projecten zoals nu om er recreatiegebied van te maken. Eigenlijk triest dat de mens dadelijk alleen maar nog terecht kan in recreatiegebieden ten koste van de natuur. Wat ambtenaren allemaal niet verzinnen. Staat er dadelijk een kassa bij de entree?
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Dank je wel Roos voor je uitgebreide reactie. Zeg maar gerust dat er geen échte natuur meer bestaat in Nederland. Overal zie je toch wel de invloed van de mens. Ik schreef er al eerder een blog over: Alles is maakbaar, ook de Buuëtjeshei...... De vervuiling van de zinkfabriek is geen fractie meer van wat het is geweest, omdat ze ander zinkerts zijn gaan gebruiken, maar elke vervuiling is er één te veel. Vraag is natuurlijk waar het dan naar toe moet.....
BeantwoordenVerwijderenStaatbosbeheer moet zichzelf sinds enkele jaren bedruipen en krijgt nog amper subsidie. Voor hun diensten (rondleidingen in de Peel e.d. moet dan ook betaald worden..... Niets meer voor niks!!!!
gr. Gerard
Hoi Geer.
VerwijderenIk krijg steeds een raar wit veld, dus dan maar even zo op beantwoorden dat lukt wel.
Het is jammer als er meerdere partijen een mening hebben die niet geheel met elkaar overeen komt.
Toch hoop ik dat er straks toch iets van een mooi stukje natuur ontstaat.
Groettie van Patricia.
Dank je voor je reactie Patricia. Ik zelf merk niets van een vreemd wit veld, dus wat er aan de hand is, weet ik niet. Mogelijk dat het straks niet meer te zien is.
BeantwoordenVerwijderengr.Gerard
Wethouder ruimtelijke zaken van Eersel is van de VVD. Het is wel typisch dat het bedrijfsleven voor alles gaat bij deze partij. Dat het Kempenbroek ernstig verdroogd beeld geeft tov 100 jaar geleden wordt wel mooi duidelijk met de informatie die je geeft Geert.
BeantwoordenVerwijderenDat het niet van de een op de andere dag anders is, dat kan ik me wel voorstellen. Wat zou er volgens jou nodig zijn om de verdroging tegen te gaan in het TOP gebied? (als herinrichting Tungelrooijse beek, dichten van greppels en afgraven van grond niet geholpen heeft)
Leuk dat ik dit soort reacties krijg Marcel. Stel ik erg op prijs. Als ik het antwoord op jouw vraag zou weten, zou ik ongetwijfeld al reacties van hogerhand hebben gekregen. Maar dat het iets complexer ligt, moge wel duidelijk zijn. Na 100 jaar "roofbouw" op de natuur te hebben gepleegd is een oplossing idd niet 1-2-3 te voorschijn te toveren. 't Is van de zotte dat er niet feller door de dichtstbij betrokkenen op gereageerd wordt. En dat nb. voor een kwetsbaar Natura 2000 gebied. Bank om zich te manifesteren of iemand tegen het zere been te schoppen? Dan heb ik het niet over onze lokale verenigingen, want die hebben (zo is duidelijk) een mening die men gewoon terzijde schuift.
VerwijderenIk vraag me af of een omleiding van de Tungelroyse Beek buiten het gebied misschien een optie zou zijn. Zo zijn er bijv. ook plannen om de Lossing bij de Kettingdijk te leiden...
Dat de VVD dit soort plannen wil doordrijven kan ik begrijpen, maar dat een partij als de SP daarin meegaat is niet wat ik van ze verwacht had. Zij zijn altijd faliekant tegen de misstanden rond het Blauwe Meertje geweest. In de vorige blogs heb ik daarover al uitgebreid geschreven. Maar nu ze samen met de VVD op het pluche zitten hoor ik ze niet meer!!!! Een grote blunder wat mij betreft. Veel praatjes vooraf , maar als het er op aan komt geven ze niet thuis.
Bedankt voor je reactie
Gr. Gerard
Hoi Gerard,
BeantwoordenVerwijderenik kan er echt verdrietig om worden dat er zo met onze natuur wordt gesold.
En dat is niet alleen in Nederland zo maar in de hele wereld al gaat het nu inderdaad even om Nederland.
Echt triest vind ik dit en ik vraag me af wie zoiets mag beslissen!!??
De natuur kalft steeds meer af en er zijn al verschillenden waarschuwingssignalen afgegeven doch men heeft er kennelijk in het 'bovenkader' geen oren naar. Echt heel erg jammer. Wel hele mooi dat je er hier uitgebreid aandacht aan besteed :-)
Groetjes, Helma
Kortetermijndenken heey day Helma. Ongetwijfeld zijn er vele Weertenaren die alleen maar dat witte strand zien, zonder over de verdere consequenties na te denken. De VVD spint daar garen bij. Inderdaad dood en doodzonde
VerwijderenGerard