In mijn vorige blog schreef ik al dat zonlicht blijkbaar een erg grote impact heeft op ons mensen en in de natuur.
Wij worden alerter en actiever en de dieren zijn druk bezig met te zorgen voor nageslacht. Overal zie je de voorjaarsbloeiers verschijnen en bomen en struiken staan in bloei.
|
schietwilg, Noorse esdoorn, populier staan nu volop in bloei |
In deze tijd van het jaar staan veel gewassen in bloei en ze produceren daarbij een gigantische hoeveelheid stuifmeel.
Voor mensen met hooikoorts zou regen nu een welkome afwisseling zijn. Voor even dan......
Door de regen verdwijnen de stuifmeelkorrels, pollen, of stuifmeelpollen uit de lucht, zodat mensen met een allergie weer even opgelucht kunnen adem halen.
|
bloesem van de haagbeuk |
Windbloeiers beschikken over veel meer stuifmeel dan insectenbloeiers. Dat is nodig, omdat bij bestuiving door de wind veel stuifmeel aanwezig moet zijn om de kans op bevruchting te vergroten. De meeste loofbomensoorten en grassen zijn windbloeiers.
De meeste wilgensoorten, els en hazelaar zijn al aan de beurt geweest, op dit moment staan o.a. de sleedoorn en (haag)beuk in bloei en o.a. de berk, populier, esdoorn en meidoorn zullen snel volgen. Hooikoortspatiënten ervaren deze periode als een ware plaag.
Lente"kriebels" kun je bij hen dan ook heel letterlijk nemen.....
|
de schietwilg is later in bloei dan de andere wilgensoorten |
De schietwilg is een zeer snel groeiende boom. Hij bloeit in april en mei. De schutblaadjes zijn geelgroen en niet gevlekt. De bloeiwijzen zijn katjes, die tegelijk met de bladeren verschijnen. De schietwilg is tweehuizig: de katjes bestaan of alleen uit mannelijke bloemen of alleen uit vrouwelijke. De stijlen en stempels van de vrouwelijke bloemen zijn kort en de helmknoppen van de mannelijke katjes zijn geel. De schietwilg is een van de wilgensoorten die veel voorkomen in natte natuurgebieden. Hij kan zelfs goed in stromend water staan, maar heeft een hekel aan stilstaand water. Ook komt hij, met name als knotwilg, voor langs sloten en wegen.
De rechtopstaande bloemtuilen van de Noorse esdoorn verschijnen tegelijkertijd met of net na de bladeren. De bloemen zijn vrij klein, onopvallend en groengeel van kleur. De Noorse Esdoorn met frisgroene uitlopende blaadjes, kleurt in de herfst mooi goudgeel. Bij de Gewone Esdoorn is de bloeiwijze meer trosvormig, als een wijnrank, en heeft rood uitlopende jonge bladeren, die in de herfst donker verkleuren. De bloemen van de esdoorn bevatten veel nectar en stuifmeel en worden dan ook druk bezocht door bijen en andere insecten.
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenEen mooie lentebode laat je zien.
Mooie foto's.
Groettie van Patricia
Hallo Gerard, dit is een mooie vervolg op deel I. Hooikoorts daar heb ik gelukkig geen last van maar kan me voorstellen dat het niet prettig is als je daar mee geplaagd wordt. Mensen missen zo een prachtig seizoen.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Gerard,
BeantwoordenVerwijderenvan een schietwilg had ik eigenlijk nog nooit gehoord!!!
Maar ...weer wat geleerd dus. Foto 2 en 3 vind ik uitzonderlijk mooi.
Wat ook zo leuk is is dat je er altijd van die mooie en bruikbare info bij zet :-)
Groetjes,
Helma
Dat was ook mijn voornemen Helma; bij elk plaatje een praatje.......
BeantwoordenVerwijderenDat je er iets van op steekt is mooi meegenomen. Dank je wel voor je reactie