Je treft ze onder andere aan langs de Lek, in de Biesbosch, in de nabijheid van Roermond en ik zag ze ook bij de Koningssteen in Thorn. Een blauwe oliekever is gemakkelijk te herkennen aan het glanzende, bolle, plompe en relatief enorme achterlijf en de opvallend korte dekschilden.
Kop, halsschild en achterlijf zijn duidelijk van elkaar gescheiden. Voor een kever is ie best groot, maar op de foto lijkt ie groter dan in werkelijkheid. Het vrouwtje wordt ongeveer 3,5 centimeter lang, het mannetje blijft met ongeveer 1 cm, veel kleiner.
De kever op de foto is een mannetje. Het vrouwtje heeft namelijk draadvormige, nagenoeg rechte antennen, terwijl het mannetje een merkwaardige knik in de voelsprieten heeft. De verschillen tussen de twee kun je op de volgende foto nog beter zien. Ze zijn van april tot juni te vinden op zandige hellingen, in de duinen en op dijken van klei. De kever is vegetarisch en eet bladeren, stuifmeel en nectar.
Het vrouwtje legt na paring enige duizenden eitjes in kuiltjes in de grond. De zeer kleine larven klimmen instinctief op bloemen (m.n.hondsdraf) en liften vanaf daar met bijen naar hun nest. Niet alle bijensoorten zijn daarvoor geschikt. Alleen bij de solitaire bijen (sachembijen) die hondsdraf als waardplant hebben, kunnen ze zich ontwikkelen. Met hun haak-achtige voorpoten klampen ze zich vast aan de haren van de bij. Eenmaal in het nest eet een larve de bijenlarve op en doodt eventueel meegekomen soortgenoten. Kort daarna vervelt hij in een pootloos made-achtig dier dat zich te goed doet aan de voorraad nectar en stuifmeel.
linksom of rechtsom: het gaat alleen maar achteruit!!!!!!!!!!!! |
Menigeen haalt zijn neus op voor de Scathophaga stercoraria, beter bekend als de Gele Strontvlieg. Hoewel je die meestal in de buurt van koeienflaters vindt, leeft ze niet van mest, maar van nectar. De mestvlaaien worden enkel gebruikt om eitjes in af te zetten. Ook de larve leeft niet van de mest, maar van andere insectenlarven (vooral vleesvliegen), die wél van de mest snoepen.
De paring van de strontvlieg vindt altijd plaats in de buurt van een mestvlaai. Wat je bij de hoop ziet, zijn meestal mannetjes, die geduldig wachten op de komst van een vrouwtje, in de wetenschap dat een vrouwtje met nog onbevruchte eieren, altijd naar een verse koeienflater zal vliegen als de tijd daar is. Bij aankomst ontstaat er even een hevige wedijver tussen de eerst zo rustige mannetjes.
De vorige foto is die van een mannetje. Dit is het vrouwtje, omdat die er groenig uitziet. Meteen na de bevruchting worden de eitjes in de mest gelegd. Het vrouwtje legt ongeveer 150 eitjes per keer. Op de foto zie je die overal om haar heen liggen. Opvallend aan die eitjes zijn de witte zijvleugeltjes. Hiermee wordt voorkomen dat ze meteen in de verse koeienvlaai verdwijnen. Na 1-3 dagen komen de larven uit, die zich al na enkele dagen verpoppen. Hieruit komen na weer enkele dagen de volwassen vliegen.
We zijn de meeste insecten, en zeker deze strontvlieg, liever kwijt dan rijk, maar ze zijn een onmisbare schakel in de voedselketen. Insecten zijn de voedselbron voor vele andere diergroepen, die zonder de insecten geen vorm van bestaan hebben. De vraag is dan ook groot, maar de vliegen bedienen ze op hun wenken; al bij 15 graden planten ze zich namelijk voort en dat is een groot deel van het jaar.
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenAls je deze diertjes zo van dichtbij bekijkt, zie je hoe mooi ze zijn.
Groettie van Patricia.
Hallo Gerard, Ja ze zijn mooi die kevers. Vorig jaar heb ik ook een vrouwtje kunnen fotograferen. Dit jaar heb ik er een gered die in de emmer was gevallen die ze momenteel in De Doort hebben geplaatst langs schermen om kikkers en hagedissen op te vangen. Ze gaan daar namelijk de beek weer een kronkelend aangezicht geven. In elk geval vind ik de info die je weer geeft zeer interessant zo ook die van de strontvlieg.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Dank je Roos voor de reactie. Hopelijk heb je er weer iets van opgestoken. Ik zat er aan te denken om weer eens naar de Doort te gaan, maar weet niet of het de moeite loont nu ze daar de beek gaan herinrichten.
VerwijderenJe kunt gewoon gaan hoor Gerard. Voorlopig gaan ze daar nog geen werken aanvangen. Zeker niet in het broedseizoen. Althans dat kan ik me haast niet voorstellen.
VerwijderenHoi Gerard,
BeantwoordenVerwijderendit zijn echt hele mooie en heldere foto's van de Blauwe Oliekever. Bovendien ook erg leuk op de foto gezet en ook nog met een paring. De informatie erbij is werkelijk heel leerzaam. De strontvlieg vind ik een mooi exemplaar. Ik mag deze dan ook graag fotograferen en jij laat hier ook een mooie serie van zien. Top!
Groetjes,
Helma
Ik had de oliekever nooit eerder gezien en vind 'm dan ook heel bijzonder.
BeantwoordenVerwijderenBeautiful photos! :)
BeantwoordenVerwijderenThanks Linda for your compliment. I'm very curious how you found my blog.
VerwijderenGerard