September vorig jaar ben ik naar aanleiding van een bericht over de
geplande werkzaamheden in het Heijkersbroek , naar Ell getogen om eens te gaan kijken wat er precies stond te gebeuren.
Het doel van de werkzaamheden was om er een klimaatbuffer aan te leggen. Door de aanleg van een waterbuffer wordt water als reserve voor droogteperiodes vast gehouden en bij een regenpiek, is het ook de bedoeling om water vast te houden, maar dan om overlast elders te verminderen of zelfs te voorkomen.
Het water stroomt dus niet meer ongehinderd van het Heijkersbroek in de Tungelroyse beek of andersom.
|
Geplande werkzaamheden in september 2020
|
De werkzaamheden zijn nu nagenoeg afgesloten. Na de overvloedige regenval van de afgelopen maand was een bezoekje aan het Heijkersbroek een mooie gelegenheid, om eens te gaan kijken wat het resultaat van zo'n buffer is. Om een goed beeld te krijgen wat er nou precies veranderd is, moet je zeker eens even terugkijken naar de post Heijkersbroek 2020. Daar kun je namelijk zien hoe het in september was; een leuk wandelgebied, maar met eentonige bospercelen, grote droogte, ruige vergetatie en woekeraars als bijvoorbeeld braamstruiken.
.
Het eerst wat ik bij aankomst zag, was dat gelukkig de massale wilgengroei die ik in september in de Waerbrookskoel
zag, is verwijderd. Zou iemand van de Bosgroep misschien mijn post gelezen hebben?......
Die weelderige wilgengroei zou namelijk zeker ten koste gaan van kwetsbare plantjes die je er groeien. Denk dan onder andere aan Kleine zonnedauw, Teer
guichelheil, Kantige basterdwederik, Draadgentiaan, Duizendguldenkruid en Klokjesgentiaan. Bij de kleine poelen kun je Loos blaasjeskruid, Moerasweegbree, Kruipende moerasweegbree, en bruin Cypergras aantreffen. Wat er verder nog op de Waersbrookskoel is gebeurd, heb ik niet gezien. Dat is iets voor een volgend bezoekje. Wat me vooral echter opviel was
hoe drassig het op het lager gelegen gedeelte was en dat is prima. Gelukkig is er nog een hoger gelegen gedeelte, zodat de ezeltjes ook kunnen grazen
zonder natte voeten te krijgen.
|
Gebiedseigen kwel- en regenwater kan niet wegstromen naar de ontwateringssloten
|
Er is aan de zuidoost kant ruim 2 ha. populieren en opslag van wilg gekapt en de voedselrijke bovenlaag is verwijderd tot op de minerale bodemlaag en afgevoerd. De niet kaprijpe populieren die je op de achtergrond ziet, zullen waarschijnlijk te zijner tijd gekapt worden, of waarschijnlijk al eerder het loodje leggen, als het gebied (zoals gepland) te nat blijft. Er is om deze plek verder nog een lage aarden wal aangelegd, zodat regen- en kwelwater vastgehouden worden en instroom van gebiedsvreemd en voedselrijk water voorkomen wordt. Het raster dat je ziet, is aangelegd om straks begrazing mogelijk te maken als het gebied droog staat.
Op meerdere plaatsen zullen bospercelen nog gekapt worden en in het najaar is herplant van nieuw bos met inheemse soorten gepland.
Zijsloten naar de hoofdwatergang zijn gedempt en er zijn dammen aangelegd om het water zo lang mogelijk in het gebied te houden.De 2 grote paden die door de werkzaamheden kapot gereden zijn, zullen nog opgeknapt moeten worden, want zoals je ziet zijn die na de overvloedige regen van de afgelopen maand nagenoeg onbegaanbaar geworden.
De hoofdwatergang, die bij mijn vorig bezoek kurkdroog stond en compleet dichtgegroeid was, is opgeschoond, zodat bij piekbuien nog steeds water afgevoerd kan worden, maar door de aanleg van een stuw wordt het water langer vastgehouden. Zo wordt voorkomen dat de Tungelroyse beek verder stroomafwaarts niet voor (of in elk geval minder) wateroverlast zorgt. Zoals je ziet op de laatste foto is de waterstand van de beek erg hoog, maar nog beheersbaar.
In de post van september vorig jaar heb ik deze foto's geplaatst zodat je kon zien hoe de situatie daar toen was. De hoofdwatergang (foto links) die moet zorgen voor de waterafvoer naar de Tungelroyse beek, stond toen nagenoeg droog en was volledig dicht gegroeid. Het Witbosven (foto rechts), het van oorsprong laagst gelegen perceel, was overwoekerd met ruige vegetatie, bomen en struiken en het was er toen overal kurkdroog. Hoe anders is het nu na de werkzaamheden van de afgelopen tijd.
|
Water uit het Witbosven en de hoofdwatergang kan niet instromen vanwege een lage zandwal
|
De dichte vegetatie van bramen, brandnetels e.d., bomen en struiken en de overgebleven houtopstanden zijn verwijderd. Daarna is de voedselrijke bovenlaag samen met bladafval en jarenlange opeenhoping van afgestorven planten verwijderd. Het vrijgekomen materiaal is deels gebruikt om de sloten en zijsloten te dempen. Om een drassig gebiedje te creëren is meer grond weggegraven. Om het ca. 750 m2 grote gebied is vervolgens een lage aarden wal gelegd. Dit om te voorkomen dat gebiedsvreemd water via de hoofdwatergang (op bovenstaande foto goed te zien) instroomt, maar vooral om het kwel- en regenwater binnen het gebied vast te houden. Het ziet er momenteel nog een beetje "triest" uit, maar ik ben reuze benieuwd hoe dit er over enige tijd gaat uitzien.
Om het toekomstige drassige gebied goed te kunnen bekijken, is er voor de wandelaars een vlonderpad aangelegd.
|
Hoge waterstand van de Tungelroyse beek
|
Meerdere lager gelegen gedeeltes staan nu ook onder water en in de directe omgeving van de Tungelroyse beek zijn ook gedeeltes van het broek onder water komen te staan. Dit heeft echter grotendeels te maken met de hoge waterstand van de beek.
Voor zover ik het nu kan overzien, zal deze ingreep zeker een verrijking voor het voormalige grotendeels eentonig beplante gebied zijn. Zoals het er nu bij ligt, nodigt het echter ook nog niet echt uit om er naar toe te gaan. Het resultaat van deze ingreep zal pas later in het jaar te zien zijn. Tot zo lang zullen we dus nog even geduld moeten hebben.
Hoi Geer.
BeantwoordenVerwijderenVeel werk verricht, maar er moet inderdaad nog het een en ander gebeuren.
Nu is de tijd ook een beetje triest en nat om een goed overzicht te kunnen krijgen.
Groettie van Patricia.
Daar heb je helemaal gelijk in Patricia. Nu oogt alles idd saai. Zal straks ongetwijfeld anders zijn als het groen is uitgelopen. Dank je wel voor de reactie
BeantwoordenVerwijderenHallo Gerard,
BeantwoordenVerwijderenNou dat zijn aardig wat werkzaamheden die gedaan zijn aan dit gebied. Ik mag hopen dat het allemaal ten goede gaat komen voor de natuur. Ik zal als ik weer de grens over mag er in het voorjaar eens gaan rondkijken.
Mijn complimenten voor je uitgebreide uitleg met foto's wat weer een goed beeld geeft.
Groeten,
Roos
Ik ben ook reuze benieuwd Roos hoe het er straks in het voorjaar gaat uitzien. Ik ga er vanuit dat het wat meer uitnodigend zal zijn en groener dan nu.
BeantwoordenVerwijderenHoi Gerard,
BeantwoordenVerwijdereneen leuk wandelgebied inderdaad maar nu wel heel erg nat.
Toch kan je wel zien dat er een en ander heeft plaatsgevonden want dat is echt wel te zien.
Ik denk dat er met een paar maanden het er helemaal anders uitziet :-)
Groetjes, Helma
Dank voor je reactie Helma. Ik verwacht dat het er straks idd aantrekkelijker uit gaat zien.
BeantwoordenVerwijderenMooie fotos Geer. Leuk die ezels. die je zo vaak niet. Groetjes Caroline
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de reactie Caroline. Ezeltjes als "grote" grazers zie je idd niet vaak. Hier lopen ze al jarenlang en blijkbaar doen ze wat ze moeten doen......de vegetatie laag houden.
Verwijderen