Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


donderdag 25 maart 2021

Dode taurossen op de Kettingdijk

In een artikel met bovenstaande kop, maakte Dagblad de Limburger op 19 februari bekend dat er 2 taurossen aan de Vetpeel/Kettingdijk waren gestorven, omdat er waarschijnlijk door Natuurmonumenten niet tijdig ingegrepen was en er niet voldoende bijgevoerd was. Het betrof een * ouder dier en een stiertje.
Ook Midden Limburg Actueel schreef hierover een artikel.  
Ik had verwacht dat daar heel veel reacties op zouden komen, maar dat was niet het geval. Het bleef rustig aan het front. Veel mensen zijn intussen, zo lijkt het wel, "taurosmoe"...........................
In eerste instantie werd door Natuurmonumenten ontkend dat de situatie schrijnend was en dat het normaal was dat runderen in deze periode kwetsbaarder zijn en vermageren, omdat ze interen op hun vet en dat het ook “gewoon” is dat vooral hoogbejaarde dieren (de koe was 16 jaar) de winter niet overleven. Mocht je overigens wat meer over dat bijvoeren willen weten, lees dan eens mijn post: Taurossen kijken uit naar vers gras. 
* Hoewel ik mijn twijfels heb, was de oude koe die gestorven is, mogelijk de Maremmana leidkoe waar ik in de post van september over schreef en die je op de rechter foto ziet. Ik weet het niet 100% zeker, maar als ik het in september bij mijn bezoek aldaar goed gezien heb, had deze koe ook een kalf. Zou dat misschien het stiertje zijn dat gestorven is?

Zoals Natuurmonumenten zei, is 2 dode dieren in de winter op een kudde van ruim 70 inderdaad te overzien, maar daar moet het dan ook bij blijven. In de twee weken daarop, bleek echter dat nog zo’n zeven runderen uit de kudde sterk vermagerden. Tijd om maatregelen te treffen. Voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was het in elk geval ook aanleiding om een bezoek aan de Kettingdijk te brengen. Wat ze er aantroffen was voor hen voldoende om Natuurmonumenten op de vingers te tikken vanwege nalatigheid en werd aangeraden om maatregelen te treffen. De NVWA gaf ook het advies om het hooi niet alleen op de grond aan te bieden, maar ook hooiruiven neer te zetten. Niet alleen vanwege vervuiling van het hooi, maar vooral om zwakkere en jongere dieren beter bij het hooi te kunnen laten komen.
Hoewel men al vroeg begon met bijvoeren, is Natuurmonumenten (zo geven ze zelf op hun site nu toe) inderdaad niet genoeg alert geweest op het gewicht en de conditie van de kudde. Nu ze er op gingen letten, zagen ze ook dat vooral jonge en zwakke dieren bijvoorbeeld door dominante dieren bij het voer werden weggeduwd. Dat is ook de reden dat ze het advies van de NVWA hebben (hooiruiven plaatsen) opgevolgdHoewel het eigenlijk de bedoeling is (dat wordt tenminste steeds weer op hun site vermeld), om de dieren zoveel mogelijk met rust te laten en niet bij te voeren, geeft Natuurmonumenten nu toe dat het op de Kettingdijk hard nodig is en dat er te weinig is bijgevoerd. De reden is vooral dat er te veel dieren in het terrein aanwezig waren.
Door de schrale vegetatie blijft bijvoeren nog  tot minstens half april noodzakelijk
De schrale vegetatie biedt gewoon niet voldoende voor een jaarrond begrazing door zoveel dieren. Natuurmonumenten heeft onlangs dan ook noodgedwongen een dertigtal dieren weggehaald en er zijn extra hooiruiven neergezet. Het viel me overigens op, dat de dieren ook zijn verplaatst van het perceel langs het fietspad naar een perceel dichter bij de boerderij. Bang voor “pottenkijkers” of om beter toezicht te hebben?

de Maremmana leidkoe in september 2020 met een deel van haar kudde die haar trouw volgt

In september vorig jaar schreef ik een post over de Taurossen op de Kettingdijk/Vetpeel. Daarin schreef ik dat de dieren toen al bijgevoerd werden, omdat er toen al te weinig voedsel was. Jaarrond begrazen door zo veel dieren (ik telde er toen ruim 70) is, zo schreef ik, te veel van het goede en de door Natuurmonumenten zo geprezen biodiversiteit door begrazing met taurossen, gaat hier zeker niet op.
In plaats van verrijking en variatie is op de Kettingdijk/Vetpeel eerder sprake van VERARMING; de natuur krijgt namelijk door  overbegrazing niet de kans om te herstellen en van structuurrijke vegetatie is totaal niets te merken. De biodiversiteit holt daar achteruit als er niets gebeurt. Elk grassprietje of plantje dat daar nu de kop op durft te steken, wordt door de runderen meteen “weggemaaid”…….  De foto's op de volgende post tonen dat nog eens goed aan. Het is één kaal landschap (met uitzondering van de pitrus dan die ze met rust laten). Planten krijgen dus niet de kans om tot groei en bloei te komen, zodat de zo gewenste insecten ook weg blijven…. Je ziet ook dat de dieren nu niet meer als een kudde functioneren, één kudde dus die gezamelijk optrekt en bij elkaar blijft. Ze lopen namelijk nu verspreid door het gebied, omdat ze op zoek zijn naar dat kleine beetje voedsel dat nog te vinden is.

Ik adviseer Natuurmonumenten om gedeeltes af te sluiten, zodat de achteruitgang van het ecosysteem gestopt wordt en karakteristieke plant- en diersoorten behouden blijven. Daarnaast bieden deze afgesloten gebieden (exclosures) ook nog eens een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen wat nou precies de effecten van de overbegrazing zijn en hoe het herstel van het gebied is na beëindiging van deze overbegrazing. 

Wat zullen de dieren naar vers gras smachten. Dus nu is het maar te hopen dat het gras weer snel gaat groeien. Je kunt dan misschien geen voorstander zijn van de tauros, maar zoveel leed wens je geen enkel dier toe. Zij hebben er tenslotte niet om gevraagd........

10 opmerkingen:

  1. Hoi Geer.

    Het bijvoeren blijft altijd moeizaam op gang te komen.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze blijven er maar steeds van uitgaan dat bijvoeren eigenlijk niet nodig is. Met dit resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerard, Triest om dit te lezen en triest voor de dieren. Niet alleen bij de Kettingdijk, ook bij het Smeetshof is dit het geval. De dieren worden daar wel bijgevoerd maar de vlaktes waar ze mogen lopen is het tot op de grond kaal gegeten, geen bloem te zien. Op deze manier ook geen muizen voor roofvogels geen insecten omdat er geen bloem meer staat. Wie heeft er voordeel bij dit soort experimenten? Krijgen ze daar geld voor, wordt het vlees verkocht van die scharminkels. Ik weet het allemaal niet meer. Bomen kappen, kaal gegeten weides. En dan nu die hordes corona wandelaars. Ik ben inderdaad geen voorstander van dit soort experimenten met zogenaamde oerossen. Was dit vroeger heide, wat liep er vroeger op de heide? Schapen. Die kan je ook inzetten op andere gebieden om dan daar te grazen. Ik was recentelijk ook weer aan het kijken bij de Kettingdijk. Ik word er niet vrolijk van. Geen ene voorjaarsbloem gezien. Vogels weinig behalve de paar reigers die tegen beter weten in naar vis zoeken en nu genoegen nemen met kikkers. Een paar aalscholvers die onverrichte zaken naar vis op zoek waren, niets. Gelukkig hebben die vleugels en kunnen elders hun geluk probeerden. Zo dan weet je hoe ik er over denk. Sorry. Voor de rest alles goed hoor ;) Blijf gezond en bedankt voor de info.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie Roos.Ik kan alleen maar beamen wat je hier schrijft. Ik word er ook niet vrolijk van, maar degenen die het voor het zeggen hebben zijn ziende blind......
      gr. Gerard

      Verwijderen
  4. Zielig voor die taurussen. In Duitsland zie je dat ook veel hooiruiven in bepaalde gebieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik krijg het hier echt koud van hoor.
    Zo zielig dit en het had niet gehoeven. Ik zei het in je nieuwste blog ook al dat we dit soort ellende ook hebben gehad in de OVP en daar vond natuurmonumenten het in eerste instantie ook niet nodig om bij te voeren. Daarom deden andere dat en toen kwam er "oorlog". Nu hebben ze daar heel veel edelherten afgeschoten en diverse Konik paarden zijn naar andere landen gegaan. Wat ik hier zie is niet vele beter en in en in triest!

    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat er zich allemaal afspeelt in de Oostvaardersplassen is natuurlijk zoveel groter in vergelijking met wat hier gebeurde/gebeurt, maar het komt op hetzelfde neer; overbegrazing door veel te veel dieren. Natuurmonumenten wil maar niet inzien wat er mis gaat en neemt ook niks aan van anderen. Inderdaad triest.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. welgabriels@gmail.com28 oktober 2023 om 20:16

    Vol bewondering lees ik je site . Ik wist niet dat mijn collega onderwijzer zo’n kundige natuurliefhebber is. Alle gebieden die je hier omschrijft vormen al jaren mijn favoriete “wandel” gebied mét camera. Mijn vraag : Heb je al reacties op jouw advies over de achteruitgang vd biodiversiteit door begrazing bij de Kettingdijk ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wel, leuk dat je reageert op mijn site. Reacties krijg ik niet veel omdat ik het ook niet zo promoot. Maar het feit dat er inmiddels al meer dan 400.000 pageviews geeft dat dat mijn site goed bezocht wordt. Ben ik ook trots op. De post die je nu hebt bezocht is al van oudere datum en ik heb me de afgelopen tijd ook niet meer zo verdiept in het taurosproject. Momenteel ben ik met andere dingen bezig.
      Ik weet bijvoorbeeld ook niet hoeveel dieren er momenteel bij de Kettingdijk lopen. Regelmatig had ik contact over de tauros aanpak in Kempen_Broek met Daniel Foidl, een Oostenrijks expert wat betreft het terugfokken naar het oerrund ( https://breedingback.blogspot.com/ )
      Op mijn post over de runderen op de Kettingdijk heeft hij bijvoorbeeld een reactie geplaatst, hoe hij denkt over de aanpak aldaar. Je kunt het eens lezen op: https://breedingback.blogspot.com/2020/09/the-tauros-cattle-of-kettingdijk.html
      Hoewel natuurmonumenten positief is over de verbeterde biodiversiteit door de begrazing door de taurossen, heb ik daar in elk geval de nodige twijfels over.

      Verwijderen

Blogarchief