"Afgelopen jaar onderging de Kettingdijk ten zuiden van Weert een grootse metamorfose. Natuurmonumenten liet de toplaag van het voormalige agragrische gebied afgraven. Die werkzaamheden zijn nu volgens schema afgerond. Dit project vult de natuurontwikkeling in Kempen~Broek naadloos aan".
Ik heb daar toen een en ander over verteld. Als je dat nog eens wil lezen, klik dan op deze link.
Al snel na de werkzaamheden vonden ganzen zoals de Canadese gans en de Nijlgans, steltlopertjes en kieviten hier hun foerageergebied. In het weekend van 8 en 9 november was er zelfs het exotisch 'kroe kroe' van kraanvogels te horen die hier overnachtten. Dat belooft wat voor de toekomst......
Bovenstaande foto's zijn van 2 oktober 2014.
Deze foto is nog van 26 december 2012. De foto's die hieronder staan zijn van 19 januari dit jaar. Zodoende kun je goed zien hoe het gebied veranderd is.
Hoewel er wat tegenvallers waren, zoals vervuild water uit de Lossing dat in het gebied stroomde vanwege de beverdam en de werkzaamheden even stilgelegd moesten worden vanwege het niet kunnen afvoeren van vervuilde grond naar de CZW, heeft men de klus toch volgens schema af kunnen sluiten.
Bovenstaande foto's zijn van 2 oktober 2014.
Deze foto is nog van 26 december 2012. De foto's die hieronder staan zijn van 19 januari dit jaar. Zodoende kun je goed zien hoe het gebied veranderd is.
Vanwege deze vervuilde grond zijn de werkzaamheden een tijdje noodgedwongen stilgelegd |
Met het afvoeren van de grote hoop vervuilde grond (m.n. boomstronken) die daar nog steeds ligt opgeslagen, zal men waarschijnlijk nog even moeten wachten, want het gebied is nat. Zeer nat........
En dat was ook de opzet van dit project: afvoeren van de voedselrijke landbouwgrond en aanpassing van de waterhuishouding, zodat kwelwater en regenwater langer worden vasthouden in deze nieuw gecreëerde natte natuur. Er zijn talloze afwateringsloten gedicht en met wandafsluiters, duikerbuizen en kantelstuwen worden de nieuwe waterstromen gereguleerd. Wat mij betreft is de Kettingdijk onherkenbaar, maar vooral ten goede, veranderd.
Wat een half jaar geleden nog weiland was, is nu één groot nat gebied. Het effect van de werkzaamheden zal (moet) ongetwijfeld leiden tot een gevarieerd ecosysteem met bijzondere flora en fauna.
In de nieuwsbrief spreekt Ark bijvoorbeeld over moeraskartelblad, waterviolier, moerassprinkhaan, weerschijnvlinder, blauwborst, grauwe klauwier, roerdomp, bruine kiekendief, kraanvogel etc.
In het elzen/berkenbroekbos heeft men een doorgang gemaakt tot bij de Lossing |
Ik ben wel reuze benieuwd wat er zal gebeuren met de Lossing. Deze doorsnijdt de eerder genoemde gebieden en voert nog veel kwel- en regenwater af. Er zal dus omgeleid moeten worden.
Aangezien de Lossing op Belgisch grondgebied ligt, zal er nog heel wat overlegd moeten worden.
Ik heb in elk geval hoge verwachtingen van de "nieuwe" Kettingdijk. Het zal nog even duren, maar dit wordt een nieuw juweeltje in Kempen~Broek, of zoals Ark zegt "Kettingdijk wordt Natuurrijk!"........
Nou ik ben ook zeer benieuwd wat dit gebied gaat brengen. Kraanvogels wow, dat is een goede bode voor de toekomst.
BeantwoordenVerwijderenDit kan wel eens een heel mooi gebied gaan worden.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het zo laat zien het project.
Groettie van Patricia.
Bedankt voor jullie reacties. Ik ben ook reuze benieuwd hoe dit gebied zich verder gaat ontwikkelen.
BeantwoordenVerwijderenGerard
Het is echt prachtig dat er daar een nieuw natuurgebied komt.
BeantwoordenVerwijderenVaak lees je dat natuurgebieden moeten inboeten maar hier komt er dan gelukkig een bij.
Ik hoop dat je steeds weer een stukje laat zien van hoe egt hier wordt Gerard :-)
Groetjes, Helma
Wonderful photos. :)
BeantwoordenVerwijderenNice that you visit my blog Linda. I wonder how you came to visit my blog and if your roots may lie in the Netherlands. You name suggests, though in any case.
BeantwoordenVerwijderenGeervanneSmeed