Ik weet wel nog, dat het toen 10 graden vroor en de kudde de winter zonder hulp goed door kwam. Hoewel er normaal gesproken niet bijgevoerd wordt, was dit in 2013 wél nodig (zie: "Taurossen krijgen hapje extra").
Deze winter (!!!) is dat tot nu toe niet nodig en verkeren de dieren nog steeds in een uitstekende conditie.
Kudde op het "Morrelke" met op de achtergrond het Vosseven. |
Vanaf het Vosseven ging het via de Stramprooise heide naar de Pruiskesweg en via de Graus ging het weer terug naar het Vosseven. Een wandeling waar grote belangstelling voor was en 2 uurtjes zou gaan duren.
Hoewel de winter al een paar maanden geleden is begonnen, de bomen kaal zijn en de plantengroei stil staat, zullen de taurossen die in het Kempen~Broek leven nog weinig moeite hebben gehad om die door te komen. Gistermiddag was er zelfs een bleek zonnetje bij een temperatuur van ca. 6 graden.
Aan de Pruiskesweg ( door Ark Raamweiden genoemd) lopen verschillende soorten runderen met kalfjes rond. Als ik het goed heb gezien zijn er 2 jonge (gekruiste?) Sayaguese stieren. Van de andere runderen kan ik eigenlijk niet zeggen welke soort het is. Het lijken me gekruiste Schotse Hooglanders en Heckrunderen.
Hoewel de dieren goed zijn voorbereid op de winter door hun isolerende wintervacht en een flinke onderhuidse vetvoorraad hebben aangelegd, hebben ze die tot nu toe niet echt nodig gehad. Ook de kalfjes hebben het dit jaar, vooralsnog niet moeilijk en zien er goed uit. Maar aangezien het gras pas in het voorjaar gaat groeien, zullen de dieren hun vetvoorraad ongetwijfeld moeten aanspreken in de maanden februari en maart. Als dat gebeurt, passen ze echter hun menu, spijsvertering en stofwisseling aan de omstandigheden aan en het is geen probleem als ze zelfs 25% van hun zomergewicht verliezen.
dit jonge dier is nog niet geoormerkt, dus is slechts enkele weken oud. |
De dieren die ik aantrof in juni 2014 |
Tijdens het bezoek van gisteren, viel me op dat er slechts 4 dieren liepen en volgens mij waren het andere runderen. Het is het beleid van Ark en FreeNature om de dieren regelmatig van perceel en kudde te laten wisselen, dus dat zal hier mogelijk ook het geval zijn.
Heckrund met kalf |
Ik weet ook niet zeker of we hier met Heckrunderen te maken hebben?
Dit lijkt me geen Ecolander of Heckrund, maar een gekruiste Pajuna stier....... |
Ondanks dat hij een beetje triest voor zich uit kijkt, blijft het een prachtig dier om te zien.
Dit waren de laatste dieren waar we naar toe gingen. Bij deze Sayaguesa x Tudanca ? koe was beter te zien dat ze haar vetvoorraad al heeft moeten aanspreken.
Het was me niet duidelijk of het kalf bij de bovenstaande koe hoorde. Volgens DFoidl Breedingback zou het mogelijk een kruising van de Sayaguesa x Tudanca koe met een Limia stier zijn (zie reactie), maar ik weet het niet. Duidelijk is in elk geval te zien dat het nog een jong dier is. Op de rug zien we namelijk nog de bruine vacht die het had bij de geboorte. De kalveren van de runderen in het Taurosproject worden allemaal met een bruine vacht geboren en na ongeveer een half jaar krijgen ze pas hun eigenlijke kleur.
Daarna wandelden we weer terug naar het Vosseven en toog iedereen tevreden huiswaarts.
Ark bedankt voor de interessante middag.
Hallo Gerard, leuk dat je zo'n excursie kon meemaken en ja, het is een mix van stieren en runderen wat er nu rond loopt en uit je schrijven merk ik ook verwarring van wat nou wat is.
BeantwoordenVerwijderenBedankt weer Roos voor je reactie.
BeantwoordenVerwijderenArk maakt het me inderdaad niet gemakkelijk door de dieren steeds na verloop van tijd naar andere percelen te brengen.
Vooral aan de kalveren is vaak niet te zien welke soort het is. Bedenk dat ik maar een leek ben op dit gebied.
Hi Gerard,
BeantwoordenVerwijderenI think that probable Sayaguesa cow is in fact one of the Sayaguesa x Tudanca cows, and if that heifer is from the same herd, it is probably (Sayaguesa x Tudanca) x Limia because that herd is covered by a Limia bull. Am I right? I think it is disappointing that there is still no sign of sexual dichromatism.
That's possible Daniel, but I really don't know. I asked Denis Frissen, the manager in Kempen-Broek, but I didn't get any information or reaction till now.
BeantwoordenVerwijderenHe said recently that I was to negativ in my posts with regard to the Taurus project and that's why I possible don't hear anything. That's pity, because that's absolute not my intension. I follow the project with interest, but tolerate criticism and transparency is a word that they don't know apparently.........
Thanks anyway, you're the one who can know it and I change it.
Gerard
You're welcome!
VerwijderenLol, it's ridiculous how they do not tolerate "criticism". Critique doubts can be instructive, helping or inspiring, but they obviously take it all as an attack.
All the photos above the bull in question show Heck cattle IMO. So there where two separate herds, one with Heck cattle and one with Tauros cattle, and the bull was part of the latter one? If it is the case, it should be a Tauros crossbreed, and your guess that it is Pajuna-influenced could very well be true. In this case I would guess it's (Maremmana x Highland) x Pajuna, if it isn't too old for that. But those Highland crossbreeds and Heck bulls are sometimes hard to tell apart.
BeantwoordenVerwijderen