Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


dinsdag 25 juni 2019

Flora in het IJzerenmangebied

In de vorige posts heb je al kunnen lezen dat langs de Weteringbeek vooral ruige vegetatie zoals brandnetel, kleefkruid en heermoes groeit. Ook in en rond de vennen is helaas geen sprake van echte venvegetatie vanwege het voedselrijke water. De vegetatie die je in het IJzerenmangebied aantreft, is dan ook niet bijzonder te noemen.

inlaat voedselrijk (kanaal)water bij het Geurtsven
Toch is er een grote variatie. De Ecologische Werkgroep Weert Zuid inventariseerde in 2 uur tijd bijvoorbeeld ruim 140 verschillende soorten. Het betrof grassen, struiken en bomen en kruidige gewassen.
In deze post laat ik een aantal (kruidige) gewassen zien, die je er kunt aantreffen. Ze behoeven verder geen nadere toelichting. In de vergroting  kun je ze beter bekijken. Wel even op de foto klikken.

FLUITENKRUID

BLAARTREKKENDE BOTERBLOEM

GEEL NAGELKRUID

DALKRUID

HARTGESPAN

KNOOPKRUID

ROBERTSKRUID

WATERZURING

STEKELBREM

OSSENTONG

BREDE WESPENORCHIS

ORANJE HAVIKSKRUID

MOERASROLKLAVER

DAGKOEKOEKSBLOEM

FRANJEKELK (verwilderd)

KALE JONKER

GELE LIS

KLEINE KLAVER

SCHAPENZURING

VOSZEGGE

ZEVENBLAD en  LIDRUS

STRUIKHEIDE in bloei (foto van 24 augustus)

8 opmerkingen:

  1. Hoi Geer.

    Prachtig zoveel Flora en Fauna is daar te zien.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt er als natuurliefhebber zeker heel wat uurtjes aangenaam doorbrengen. Dank voor je reactie Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad een overdaad aan kruiden. Mooi verzameld in dit blog Gerard. Altijd handig als ik even de naam niet weet.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dank je wel Roos. Op de fotosite Flickr vind je een overzicht van de planten die ik intussen verzameld heb. https://www.flickr.com/photos/64186785@N06/albums/72157649198871802

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Gerard,

    wat een weelde al deze kruiden en planten!!!
    Van een blaartrekkende boterbloem had ik echt nog nooit gehoord, dus erg leuk dat ik weer wat geleerd heb. Geweldig ook om zoveel mooie kleuren in het wild te zien en ook hele mooi weergegeven. Kanp dat je al die namen kon vinden!

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel Helma.
    Tja, en die blaartrekkende boterbloem............Niet dat deze plant zo bijzonder is, want ze komt algemeen voor op vochtige en drassige, stikstofrijke bodems, maar ik wil je er op attenderen deze niet aan te raken of te plukken. Hoewel alle boterbloemen giftig zijn (vandaar dat grazende dieren ze niet eten), is de blaartrekkende boterbloem de meest giftige. Wanneer de bladeren gekreukt, beschadigd of vermalen worden, veroorzaken ze op de menselijke huid ook nog eens lelijke zweren en blaren. Vandaar de naam. De plant heet in de volksmond ook wel jeukbloem of kankerbloem. Voorzichtigheid is dus op zijn plaats.
    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ook dat wist ik jeit Gerard.
      Geweldig dat je dit even meld en ik leer heir ook enorm van!

      Verwijderen

Blogarchief