Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


vrijdag 8 juli 2022

Kleine zonnedauw

Je vraagt je misschien af: "heb ik dat niet al bij de vorige post gezien?" En ja, dat klopt.  Ik vond achteraf dat die post te uitgebreid was en dat het bijzondere van dit plantje daarom niet tot zijn recht kwam. Vandaar dat ik besloten heb dat gedeelte weg te halen en er een aparte post van te maken.

Kleine zonnedauw
Deze Kleine zonnedauw (Drosera intermedia)  vind je vooral in moerasachtige gebieden en natte, zure heidevelden. Het is een onopvallend plantje dat dreigde te verdwijnen. Ontwatering en ontginning ten behoeve van landbouwactiviteiten in de omgeving van deze zeldzaam wordende groeiplaatsen, waren ook bijna de doodsteek voor de zonnedauwsoorten, maar gelukkig is de soort nu door natuurherstel niet meer als zeldzaam aangemerkt.  De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten momenteel dan wel als algemeen voorkomend, maar is toch zo sterk afgenomen dat ze nog steeds wettelijk beschermd wordt. Je vindt ze in Nederland voornamelijk op de zandgrondgebieden en in België vormen de Kempen het hoofdverspreidingsgebied. Op de Kwegt vond ik ze op enkele plaatsen in grote getale. Een interessant plantje in elk geval om eens goed te gaan bekijken.
Het vormt een bladrozet met een doorsnee van ca. 5 cm en met een hoogte van 2 tot maximaal 10 cm stappen we er meestal overheen, of (in het ergste geval) op...... Als je de moeite neemt om eens door je knieën te zakken, zie je hoe bijzonder dit prachtige plantje is.
De "vleesetende" Kleine zonnedauw lokt, vangt en verteert vooral kleine insecten door een glinsterend, kleverig druppeltje ( de dauw) aan de klierhaartjes, die op het uiteinde van de blaadjes zitten. Als een insect op het blad landt, kleeft het vast en het blaadje rolt zich vervolgens langzaam op om de prooi te verteren. Ze worden vervolgens verteerd door verteringsenzymen in de sappen die de blaadjes afscheiden en de vrijgekomen voedingsstoffen worden door de plant opgenomen.
De prooi dient om de plant te voorzien van voedingsstoffen die niet in de bodem voorkomen waar de planten leven of in lange tijden van droogte. Omdat de zonnedauw niet al zijn voedsel uit de bodem kan halen, overleeft hij dus ook onder minder optimale omstandigheden door zijn menu aan te vullen met insecten. Het blijft vaak niet beperkt tot kleine insecten zoals vliegjes en mugjes, want de kleefstof is zo sterk dat ook grotere soorten zoals dit lantaarntje er aan ten prooi vallen. Hoe meer druppels aan het insectenlijf hechten, hoe sneller de prooi door dit vocht wordt verteerd. Afhankelijk van de grootte van de prooi, openen de blaadjes zich weer langzaam als na een x-aantal dagen de hele inhoud van het insect is verteerd. Wat achterblijft zijn de glazige vleugeltjes en een verschrompeld zwart restje van de insectenhuid.

10 opmerkingen:

  1. Hoi Geer.

    Prachtig de Zonnedauw.
    Mooi die Libelle erbij.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Patricia. De foto met de libelle is idd bijzonder, maar de juffer zal daar ongetwijfeld anders over denken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerard, ja een bijzonder plantje die zonnedauw. Ben het vroeger in de Liereman, te Turnhout vaak tegengekomen. Vernuftig zoals dit plantje aan zijn voedsel komt.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel Roos. De natuur laat ons idd. veel bijzonderheden zien. Ik heb intussen ontdekt dat jouw reacties (ook deze) wordt aangemerkt als spam. Vandaar dat ik die onder de post niet zag. Ik kan aangeven dat het geen spam is en dan wordt het geplaatst, maar weet niet hoe ik dit standaard kan instellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie foto's van de zonnedauw.
    Jammer voor de juffer gevangen in de zonnedauw, maar voor jou een mooie foto ervan.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel Tinie. Inderdaad een heel bijzonder plantje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw Geert wat zijn dat mooie foto's. Zelf deze nog niet ontmoet. Interesante beschrijving er ook bij geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ging niet goed Geert, ik ben Tine en drukte te snel want ik dacht dat ik url in gedrukt had. De reactie anoniem is dus van mij. Sorry ik moet nog erg aan dit reactie formulier wennen. Zag google account ook niet erbij staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geen probleem Ine. Fijn dat je reageert op wat ik schreef over dit bijzondere plantje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Uiteraard bedoel ik Tine. Je ziet dat je niet de enige bent die er wel eens naast slaat......

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief