Weert en omgeving

Introductie Natuur in Weert en omgeving.
Op onderstaande tabel zie je een overzicht van de door mij bezochte natuurgebieden. Deze kun je aanklikken.
Woorden in de berichten die rood gekleurd zijn, verwijzen naar een onderwerp. Als je daar op klikt kom je in dat bericht terecht. Door links bovenaan het scherm op het pijltje te klikken, ga je weer terug naar het vorige bericht.

"De huidige gemeente Weert en omgeving was in oude tijden voor ¾ omringd door woeste gronden, plassen en moerasgebieden. Het "eiland van Weert" kon toen ook alleen maar bereikt worden via hoger gelegen zandruggen (een overblijfsel uit de ijstijd), die in de moerassige gebieden lagen." (Bron: Stan Smeets, in "Andermaal Altweert").
Volledige tekst >>

Select language

Volgers


donderdag 13 april 2023

Herinrichting Vetpeel

"Het gebied Wijffelterbroek/ Vetpeel in de gemeente Weert is een van de 48 Natte Natuurparels (TOP-lijst gebieden) in de provincie Limburg. Deze gebieden, die onderdeel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur, hebben prioriteit in de aanpak van verdroging: in 2021, uiterlijk 2027 dient hydrologisch herstel bereikt te zijn. Realisatie van de anti-verdrogingsopgave/ NLP-doelen is voor de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg namelijk een doel vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. " (in: Herinrichtingsplan Raam-Klimaatbuffer Wijffelterbroek en Vetpeel, Kurstjens, 2017).

Over die TOP-lijst = een toplijst van prioritaire verdroogde gebieden in Weert/Nederweert, heb ik 10 jaar geleden al een en ander verteld. Dat kun je HIER nog eens nalezen.

hertenkamp  in december 2013
hertenkamp in oktober 2015
De Vetpeel is het gebied tussen Bocholterweg-Laurabossen en Kettingdijk-voormalige stortplaats. De meeste grond is al langere tijd eigendom van Natuurmonumenten, maar omdat de laaggelegen en omheinde bos-enclave langs de Bocholterweg (door Natuurmonumenten omgedoopt tot "Hertenkamp") nog particulier eigendom was en wateroverlast voorkomen moest worden om geen problemen te krijgen met de eigenaar, was het (nog) niet mogelijk met de werkzaamheden in de Vetpeel te beginnen. 
Herinrichting Eerste Zijtak Vetpeellossing in oktober 2014
Gedempte Eerste Zijtak Vetpeellossing bij de Laurabossen in april 2023
Gedempte Eerste Zijtak Vetpeellossing in april 2023
Het water wordt niet meer afgevoerd en  het is er nu (april) kletsnat.
De gedempte Eerste Zijtak Vetpeellossing in maart 2023
Omdat dat perceel na jaren overleg eindelijk aangekocht kon worden en stijging van het waterpeil niet meer als overlast ervaren werd, betekende dat onder andere, dat de nog in 2014 heringerichte en verdiepte "Eerste Zijtak Vetpeellossing" gedempt kon worden en men met de andere geplande (en inmiddels herziene) werkzaamheden kon beginnen. Dit alles gebeurde na de omleiding van de Raam (zie vorige post).
Afgegraven bovenlaag van de landbouwgrond in maart 2023
Afgegraven bovenlaag van de landbouwgrond in april 2023
De afwateringssloot in het midden van het landbouwgedeelte tussen Laurabossen en Hertenkamp (hier niet te zien) is gedempt en er zijn drainagebuizen verwijderd. Om te voorkomen dat fosfaatrijk landbouwwater vermengd wordt met het gebiedseigen kwel- en regenwater van de Vetpeel/Kettingdijk is de voedselrijke bovenlaag afgegraven. Ook hier kan nu water langere tijd vastgehouden worden.
Het voormalige droge  "Hertenkamp" is nu in april een kletsnat gebied .
Links van de eikenboom lag tot voor kort de "Eerste Zijtak Vetpeellossing"
Laarzen zijn geen overbodige luxe
Door de aangelegde (ondiepe) slenk kan het water nog beter gebufferd worden.
Door het aangelegde bruggetje kan overgestoken worden.
Niet alleen de Eerste Zijtak Vetpeelllossing, maar ook de talloze afwateringsslootjes in dat gebied zijn gedicht of afgesloten en er zijn maatregelen genomen waardoor het gebiedseigen water nog beter gebufferd kan worden door o.a. de aanleg van een ondiepe slenk. Gevolg is dat het er kletsnat is en momenteel moeilijk toegankelijk is.. 
slenk gezien vanaf de Bocholterweg
Indien nodig, kan het schone gebiedseigen water van de Vetpeel  geleidelijk afgevoerd worden via een aangelegde sifon, die onder de Bocholterweg doorloopt. Zo komt dat water terecht in de aan de overkant gelegen  verondiepte Vetpeellossing.
Vetpeellossing (li.) die voorheen uitmondde in de Raam. Foto van november 2012
Vetpeellossing  gezien vanaf de Bocholterweg. Foto van december 2013
Huidige Vetpeellossing gezien  vanaf de Bocholterweg. Foto maart 2023
De verondiepte Vetpeellossing met aan de overkant gras- en hooilandjes "de Wisseblök"
De verondiepte Vetpeellossing met op de voorgrond opkomend kwelwater
Het blauwachtig laagje water dat je op deze foto kunt zien, is geen olievervuiling, maar wordt veroorzaakt door bacteriën, die meewerken aan de oxidatie. Hoewel olievlek-achtig water een wat vieze indruk geeft, hebben we te maken met schoon kwelwater. Kwel ontstaat door een ondergrondse waterstroom van een hoger gelegen gebied naar een lager gelegen gebied. In dit geval is dat hoger gelegen gebied het Kempisch Plateau. Kwelstroom kan zich dus afspelen over afstanden van enkele meters tot vele kilometers. Vooral de diepe kwelstromen die eeuwenlang door de bodem hebben gestroomd, zijn zuurstof- en voedselarm en vaak ijzerhoudend. 
Nadat het zuurstofarme, ijzerhoudende kwelwater aan de oppervlakte komt en zuurstof uit de lucht opneemt, zal het opgeloste ijzer oxideren tot onoplosbare ijzeroxiden en krijgt het een roodbruine kleur.  Wat je op deze foto ziet is dus niet smerig, maar een teken dat het schoon kwelwater is.

Bij extreme piekafvoeren is sterke vernatting in het Wijffelterbroek het gevolg. Het broek doet zo weer de naam doorstroommoeras alle eer aan. Op dit moment is het gebied zelf in elk geval niet toegankelijk. Ook niet via het smokkelpaadje. Er wordt naar alle waarschijnlijk een knuppelbruggetje aangelegd zodat we straks toch weer door het gebied kunnen wandelen. 

En nu is het afwachten wat de werkzaamheden teweeg gaan brengen en hoe het gebied er over enige tijd uit gaan zien. Ik ben na wat ik gezien heb, in elk geval positief gestemd.

8 opmerkingen:

  1. Wel een heel verschil Geert hoe het eerst was en het er nu uit ziet. En als het bruggetje er zal komen kan je vast dichter bij de natuur komen om dan te zien hoe het gevorderd is. De herten zijn wel hun vaste stekkie kwijt maar die hebben ze vast elders ondergebracht denk ik. Ben benieuwd naar de vorderingen ook al is deze omgeving voor mij geheel onbekend. Maar ik vond het weer heel interessant om te lezen en je foto's in te zien. Groetjes Tine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om te horen Tine. Ik ben ook reuze benieuwd waar dit toe leidt. We worden ons steeds meer bewust van extreme neerslag én extreme droogte. Hopelijk dat dit soort maatregelen tot iets goeds leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeer interessant Gerard. Dank voor je uitgebreide uitleg.
    (Herten worden nu vaak in de vrije natuur o.a. De Luysen, opgemerkt en gezien, ook door mij, zijn die misschien een onderdeel van de groep uit het hertekamp?)
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jij ook bedankt voor je reactie. De edelherten in de Vetpeel zijn gefokte dieren en waren bedoeld voor consumptie. Dus die zijn het niet.
    Er is jaren geleden een pilot opgestart voor de herintroductie van het edelhert in Kempen~Broek. Als testgebied is gekozen voor Grootbroek/Stramproyerbroek/Hasselterbroek. In het Hasselterbroek kun je nu dan ook een kleine roedel tegen het lijf lopen. Waarschijnlijk zijn de dieren gaan zwerven (wat ook de intentie was) en zijn zo bij de Luysen terecht gekomen. Ook Smeetshof en Wijffelterbroek zullen tzt aan de beurt komen voor een bezoek van deze dieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Geer.

    Ik vind het super dat je bepaalde gebieden al zolang volgt en ziet wat er gaat gebeuren of gebeurd is.
    Als ik het zo bekijk denk ik wat moet dit allemaal op gaan leveren en hoeveel tijd gaat er nog in gestoken worden.
    Maar meestal ook al heeft het tijd nodig is het toch allemaal de moeite waard geweest van het vele werk.

    Ik lees graag je blogjes.


    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn om te lezen Patricia. We hebben decennialang de boel verstiert, dus dat gaat misschien net zo lang duren voordat het allemaal naar wens is verlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk z'on bruggetje om over te steken. Een heel verschil met toen en nu.

    BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief